20 жовтня виповнюється 90 років від дня народження Георгія Крючкова (на знімку) — видатного і авторитетного політичного і державного діяча, народного депутата України, колишнього голови Комітету з питань національної безпеки та оборони Верховної Ради третього й четвертого скликань.

Георгій Корнійович народився у простій українській сім’ї на запорізькій землі, у знаменитому козацькому краї на мальовничих берегах Дніпра. Ще змалку пізнав ціну хліборобської праці й заробленого своїми руками хліба насущного, у його сприйнятливу душу назавжди увійшли щира любов до рідного народу і солов’їної батьківської мови, до правди, добра, миру і справедливості. І ці глибокі почуття він з честю проніс через усе своє життя.

Після закінчення у 1951 році Харківського юридичного інституту працював в органах юстиції, в молодіжних і партійних організаціях, показав себе здібним, цілеспрямованим і відповідальним працівником. У центрі його уваги завжди були люди з їх простими і складними проблемами. Добре знаючи людську психологію і правильно аналізуючи суспільно-політичну ситуацію, він успішно вирішував ті чи інші завдання, вміло займався підбором і вихованням керівних кадрів, багато з них ще й зараз продовжують працювати для блага трудового народу.

Георгій Крючков значну частину своєї невтомної діяльності як народний обранець у Верховній Раді України і у місцевих органах влади віддав для розвитку держави і соціального захисту населення. Очолюваний ним парламентський Комітет з питань національної безпеки та оборони привів у відповідність до Конституції України законодавчі акти у сфері безпеки та оборони, що відчутно зміцнило обороноздатність держави і гарантує її територіальну цілісність, незалежність та суверенітет.

Можна сказати, що славна біографія цієї мудрої, скромної і працьовитої людини — це яскравий приклад вірного й самовідданого служіння рідній землі. Люди пам’ятають його добрі справи. І нині кожен схвильований виступ Георгія Корнійовича перед аудиторією, його виважені та пристрасні матеріали у засобах масової інформації знаходять широкий та позитивний відгук. Він автор понад двадцяти політичних книг, сотні газетних публікацій, у тому числі й у «Голосі України».

Згадуючи сьогодні своє бурхливе і напружене життя, Георгій Крючков із гордістю відзначає, що він гідно прожив його разом із рідним народом, із улюбленою Батьківщиною. І цей епохальний період у феноменальній пам’яті цього одного із останніх могікан радянської доби надійно зберігається як великий і незабутній, як період будівництва нового суспільного ладу. І якби можна було прожити життя знову, то іншої долі він не хотів би. Правда, вважає він, допущені у той час окремі трагічні події та прикрі помилки не перекреслюють історичного значення тих літ. Ніколи не змінюючи своїх чітких політичних поглядів і принципових переконань, заслужений ветеран зі спокійною совістю і почуттям виконаного патріотичного обов’язку дивиться в очі сучасників, бо зробив усе, що міг.

За визначні досягнення перед українським народом, вагомий особистий внесок у законотворчий процес Георгій Корнійович нагороджений орденами Жовтневої Революції, двома орденами Трудового Червоного Прапора, Дружби народів, «Знак Пошани», орденом Ярослава Мудрого, Почесною грамотою Верховної Ради України, іншими високими відзнаками. Його люблять і поважають як друзі, колеги та соратники по боротьбі, так і політичні опоненти та ідеологічні супротивники.

У знаменні дні свого 90-ліття патріарх вітчизняної політики Георгій Корнійович Крючков із вдячністю приймає гарячі поздоровлення з усіх кінців нашої країни, із близького та далекого зарубіжжя. Люди щиро, від усієї душі бажають йому міцного здоров’я, творчого натхнення, благополуччя і довгих років щасливого життя.

Ми любимо Вас, дорогий і глибокоповажний ювіляре!

Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.