До Координаційної ради з питань розвитку мікро- та малого підприємництва буде залучено представників громадських організацій, що представляють інтереси малого бізнесу. «Це буде нашим спільним майданчиком для діалогу — шукатимемо компроміси для комфортного ведення бізнесу в Україні», — сказав Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Утворення цієї координаційної ради передбачено Указом Президента «Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб — підприємців», який було видано за наслідками зустрічі Володимира Зеленського з підприємцями, що протестували проти ухвалення законопроектів про внесення змін до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» і до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг, що запроваджують електронний чек.

Відповідно до цього указу уряд разом із членами координаційної ради має у двотижневий строк розробити та подати на розгляд парламенту законо-проекти, які лібералізують умови і критерії віднесення фізичних осіб — підприємців до першої групи спрощеної системи оподаткування, та порядок обліку і звітності. Ще один законопроект стосуватиметься запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОПів (крім тих, діяльність яких належить до ризикових, наприклад, ювелірний бізнес) щодо дотримання ними порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій та пом’якшення відповідальності за порушення порядку подання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

За словами прем’єра Олексія Гончарука, зміни умов перебування ФОПів у першій групі передбачатимуть збільшення річного ліміту їхнього доходу: нині це 300 тисяч гривень, тож поки що дискутується, якою буде нова верхня межа. Також їм буде дозволено використовувати найману працю та розширено перелік видів діяльності.

Водночас для всіх груп ФОПів планується пом’якшити відповідальність за подання звітності по РРО, встановити дворічний мораторій на перевірку ФОПів усіх категорій, крім «ризикових» та забезпечити доступність із 1 січня 2020 року безплатних програмних РРО для тестування.

Нагадаємо, що підписані Президентом законопроекти про внесення змін до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг спрямовані на виведення з ті-ньового обігу частки готівкових розрахунків, «сірих» продажів товарів та покращення податкового адміністрування і контролю за розрахунковими операціями. При цьому передбачається запровадження інноваційних та альтернативних класичним касовим апаратам програм РРО, які через власний електронний кабінет підприємець зможе безплатно встановити на комп’ютер, планшет чи смартфон.

На думку заступника керівника Офісу Президента Юлії Ковалів, протестні настрої спричинені здебільшого поганою поінформованістю підприємців стосовно ухвалених парламентом законів, а також навмисними маніпуляціями. Зокрема, вона спростовує необхідність для підприємців купувати дорогі касові апарати, адже замість цього вони зможуть безплатно завантажити на свій телефон додаток, який надасть Державна фіскальна служба. Крім того, електронні чеки для ФОПів запроваджуються лише з 2021 року, тож за цей час усі зможуть належно підготуватися.