На знімку: міський голова Руслан Марцінків, очільниця Угорників Любов Атаманчук та народний депутат Оксана Савчук під час відкриття стадіону.

Серед них найбільшою буде Івано-Франківська. Села Вовчинець, Крихівці, Микитинці, Угорники і Хриплин адміністративно належать до міськради. Мали б приєднатися ще 13 із сусіднього Тисменицького району, однак деякі вже створили свої ОТГ.

Місто має угоду про співпрацю із сусідніми Добровлянами, Колодіївкою, Підпечерами, Узином, Черніївом та Чукалівкою. На черговій сесії міськради депутати підтримали рішення про приєднання Черніївської та Підлузької сільських рад до міської територіальної громади, яка діятиме вже з нового року.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків наголошує, що наступним кроком стане формування стратегії ОТГ, в якій будуть прописані взаємні зобов’язання на рівних умовах щодо просторового розвитку територій. Разом стане легше залучити внутрішніх і зовнішніх інвесторів.

«Нинішній етап добровільного приєднання дає низку переваг: інфраструктурну субвенцію, землі за межами населених пунктів, якими села не могли скористатися самостійно, а лише в ОТГ», — акцентує директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) Програми «U-LEAD з Європою» Руслан Панасюк.

Село Угорники, хоча й тісно співпрацює з містом і користується соціальними послугами, не поспішає добровільно приєднуватися до ОТГ. Причина — страх розчинитися в місті, як це сталося з нинішніми мікрорайонами Княгинином, Майзлями, Пасічною, Софіївкою.

«Такі страхи не виправдані, адже в розробленому статуті Івано-Франківської ОТГ передбачено захист прав та інтересів усіх членів об’єднаних громад, створення окремих старостинських округів у приєднаних селах. Старости входитимуть до виконавчого комітету ОТГ. За прогнозами експертів, цьогоріч завершиться добровільний етап децентралізації. Далі буде прийнято закон із чітко прописаними правилами. ОТГ формуватимуться за адміністративним принципом», — пояснює радник голови ЦРМС Максим Чопей.

Тим часом міська влада не дрімає. Сусідні села залучають до бюджету участі, допомагають із запровадженням соціальних програм. Ходять комунальні автобуси і тролейбуси. У тих-таки Угорниках улітку відкрили після реконструкції сучасний стадіон, який може приймати й обласні чемпіонати.

Минулої неділі міська й сільська ради за сприяння депутата міськради Романа Онуфріїва провели фестиваль «Угорники-Фест у Парковій алеї». Тут, на березі річки Бистриці Надвірнянської, за короткий час виріс цілий житловий квартал.

На святі побували народний депутат Оксана Савчук, котра повсякчас дбає про громади, міський голова Руслан Марцінків. Гарний настрій дарували мистецькі колективи Угорників, футболісти місцевої команди «Ніка» та юні тхеквондисти.

«Потрібно частіше організовувати такі дивовижні фестивалі, адже вони зближують. Дякую депутату міської ради Роману Онуфріїву, який ініціював такий захід, та всій нашій команді — за реалізацію. Найприємніше те, що сама громада дуже активно долучилася й почала формувати власні традиції Паркової алеї», — наголосила очільниця Угорників Любов Атаманчук.

Фото автора.