В Асамблеї взяли участь 2000 представників парламентів 150 країн. Головною темою для обговорення під час 141-ї Асамблеї МПС були «Роль та механізми парламентів у зміцненні міжнародного права і сприянні регіональному співробітництву». Також під час Асамблеї обговорювали питання політичної активності молоді, захисту прав людини та гендерної рівності.

У рамках заходів 141-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу українська парламентська делегація — народні депутати України Ольга Руденко, Леся Василенко та Альона Шкрум — взяла участь у 30-й сесії Форуму жінок-парламентаріїв. На засіданні геополітичної групи «12+» члена української парламентської делегації народного депутата Лесю Василенко було обрано від групи на посаду члена Бюро Форуму жінок-парламентаріїв. Під час засідання Форуму жінок-парламентаріїв члена української парламентської делегації затвердили членом Бюро Форуму. У коментарі народний депутат Леся Василенко поінформувала: «Мене обрано до Бюро Форуму жінок-парламентаріїв та призначено доповідачем з підготовки зауважень до резолюції щодо змін клімату в умовах збройних конфліктів». «Це важливо тому, що це — додаткова позитивна присутність України в міжнародному міжпарламентському діалозі», — за-значила парламентарій і додала: «Робота в постійних органах Міжпарламентського Союзу дає більший вплив на рішення, які приймаються організацією. А через жіночий форум проходять абсолютно всі резолюції МПС».

Леся Василенко одним із досягнень роботи української парламентської делегації на Асамблеї МПС на-звала те, що «на Комітеті з прав людини парламентарії зупинили створення окремої комісії із санкцій, які застосовуються до парламентаріїв». «Це проект РФ, яка хотіла мати кишеньковий міжнародний механізм для засудження (тиску) на держави, які впровадили санкції проти депутатів Держдуми. Це однозначна перемога нашої делегації та наших надійних друзів і партнерів — Великої Британії», — зауважила народний депутат.

Також вона наголосила, що «на всіх комітетах та майданчиках МПС український меседж звучав голосно та гідно і завжди з прикладами власного досвіду боротьби з агресором». За словами Лесі Василенко, «Альона Шкрум говорила про ядерний арсенал, який ми віддали в обмін на безпекові гарантії, і про міжнародне право, яке не працює. На комітеті з миру та безпеки наразі розглядається можливість візитів міжпарламентських делегацій у райони бойових дій. І це важливо, бо, як з’ясувалося, далеко не весь світ знає, що відбувається в Україні і який стан україно-російських відносин».

«Зміни клімату — питання № 1, яке турбує абсолютно весь світ. І це логічно, бо від стану довкілля і наявності базових ресурсів залежить виживання нас усіх як людського виду. Особливої актуальності для світу набула тема збройних конфліктів унаслідок зміни клімату. Але і мене почули, коли я багато разів казала про вплив збройної агресії РФ на транскордонне забруднення та довгострокові наслідки, які проявлятимуться для всього європейського регіону протягом десятків років через незадовільний стан довкілля», — зазначила народний депутат. «Про агресію говорили і через призму порушення прав пацієнтів, і через призму порушення прав жінок та дітей. Наприклад, в анексованому Криму», — зазначила представниця української делегації.

Підбиваючи підсумки роботи делегації Верховної Ради на Асамблеї МПС, Леся Василенко наголосила: «Голос України звучав майже на всіх міжпарламентських майданчиках, які з минулої суботи працювали в Белграді».

Довідково

Міжпарламентський Союз — найстарша багатонаціональна політична організація, заснована 130 років тому з метою розширення співпраці між державами.
Членами МПС є 179 національних парламентів і 12 регіональних.

Інформаційне управління  апарату Верховної Ради України.