На знімку: з промовою до учасників форуму звернувся народний депутат України від округу №63 Богдан Кицак.

Україно-польський бізнес-форум за участі представників польського уряду, українських підприємців, голів та представників ОТГ, ділових центрів і громадських об’єднань відбувся у Житомирі в рамках Днів польської культури в Україні. Головна мета форуму - налагодження тісних партнерських зв’язків між польським та українським бізнесом, між об’єднаними територіальними громадами і підписання меморандумів про співпрацю та договорів про партнерство.

Відкриваючи захід, Агенція регіонального розвитку Житомирської області презентувала відеоролик про інвестиційну привабливість регіону. Як зазначив директор агенції Артем Сачук, в області вже працює 24 підприємства з польськими інвестиціями, в тому числі найбільша в Україні польська інвестиція - компанія «Cersanit». «Мета нашого форуму - визначити причини, які заважають польським підприємствам інвестувати в економіку Житомирщини, стимулювати їх до співпраці та налагодити торговельні зв’язки», - наголосив він. Зокрема, одна з панелей форуму стосувалася створення індустріальних парків у Малині та Житомирі, куди можуть інвестувати польські партнери. Крім того, польські компанії висловили зацікавленість в експорті з Житомирської області щебеню для укріплення берега Балтійського моря.

Представники польської делегації висловили надію, що форум стане платформою, де обидві сторони зможуть обговорити існуючі проблеми та знайти ефективні рішення для розвитку бізнесу. Радник міністра інвестицій та розвитку Республіки Польща Кшиштоф Сівек наголосив, що наразі головними перешкодами для розвитку польсько-українського бізнесу є недосконалість існуючих інституціональних та фінансових інструментів. «У Польщі сильний середній та малий бізнес, який готовий інвестувати та розвивати відносини з Україною, але це не такий розвиток, який має бути», - зауважив він.

На форумі також представили історії успіху польських компаній на Житомирщині та презентували готові інвестиційні проекти, які викликали жваве обговорення на панельних дискусіях. Зокрема, проекти з розвитку міста Малина представив його очільник Олексій Шостак. Окрім того, заступник житомирського міського голови Дмитро Ткачук розповів про інформаційний портал для інвестиційних проектів, який відображає інформацію про вільні земельні ділянки, приміщення, які здаються в оренду, про будівлі, які можуть стати потенційним майданчиком для інвестицій, старту нового бізнесу, виробничих та невиробничих підприємств.

Організатори форуму запевняють, що захід заклав міцний фундамент для побудови стратегічного економічного партнерства з польським бізнесом, і сподіваються, що він віднині стане традиційним.

Фото зі сторінки народного депутата України Богдана Кицака у Фейсбуці.