Зустріч з головою Стратегічної групи радників при Кабінеті Міністрів України, екс-міністром фінансів Словацької Республіки Іваном Міклошем провів голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко. Гість цікавився проведенням реформ та висловив переконання, що новий Президент разом із парламентом та урядом пришвидшать зміни. Також йшлося про залучення іноземних інвестицій в економіку Закарпаття, розбудову інфраструктури, розробку надр тощо.

-- Словаччина -- дружня нам країна, наші народи пов’язують давні історичні, родинні, культурні зв’язки, тому маємо чудові відносини, -- цитує Ігоря Бондаренка прес-служба облдержадміністрації. -- Водночас звертаюся з проханням вплинути на розв’язання проблеми автомобільних черг на кордоні -- пришвидшити огляд авто, а також долучитися до проведення спільного економічного форуму. Наш край має що запропонувати інвесторам, зокрема, в машинобудуванні, деревообробці, легкій промисловості, видобутку корисних копалин та туристично-рекреаційній галузі. Туризм -- це пріоритет для Закарпаття, тож запрошуємо словацьких підприємців вкладати кошти в розвиток його інфраструктури. Переконаний, що процес пришвидшиться, коли буде збудовано потужний міжнародний аеропорт у Мукачеві й покращено стан доріг. Гадаю, що найпершими інвесторами в наш край мають бути сусіди. Слід мати на увазі, що Закарпаття не гумове, тож виграють ті інвестори, які першими прийдуть до нас.

Відтак учасники зустрічі взяли участь у відкритій дискусії «Реформи в Україні: чому вони ідуть так важко та як їх прискорити, в тому числі й на Закарпатті».  Таку відверту розмову організували Національний інститут стратегічних досліджень при Президенті України, Інститут центральноєвропейської стратегії, спільно з онлайн-журналом «Varosh», за сприяння Генконсульства Словаччини в м. Ужгороді. Мова йшла про перебіг реформ в Україні: як вони проходять зараз і як могли би втілюватися за певних умов, як на цей процес може вплинути зміна влади, яке місце в реформуванні країни займають зміни в регіонах та як себе має самоорганізувати Закарпаття як найзахідніший регіон України. Словацькі гості поділилися досвідом реформ у своїй країні, зокрема в інвестиційній політиці.

У зустрічі й дискусії також брали участь Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгород Мірослав Мойжіта, радник дирекції Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України Світлана Митряєва, почесний консул Словацької Республіки в Україні Олег Адамчук, закарпатські бізнесмени й науковці…

Ужгород.

На знімку: Ігор Бондаренко (праворуч) та Іван Міклош під час зустрічі. 

Фото прес-служби ОДА.