Якщо в процесі інтеграції Північної Македонії в Європейський Союз сталася неприємна затримка й на останньому саміті в Брюсселі так і не було визначено дату початку переговорів зі Скоп’є про членство в європейській спільноті, то на іншому фронті в цієї балканської країни є помітний прогрес. Йдеться про приєднання Північної Македонії до НАТО.

У вівторок у Сенаті США відбулося голосування щодо схваленню протоколу про приєднання її до Альянсу. Північномакедонський телеканал «Телма» після його закінчення повідомив громадянам країни, що 92 сенатори підтримали вступ країни до НАТО й лише двоє, Ранд Пол від штату Кентуккі та Майк Лій від Юти, проголосували проти. На практиці це означає, що Північна Македонія вже вступила однією ногою в Альянс, оскільки думка США з цього питання є якщо не вирішальною, то рекомендаційною для інших країн, що беруть участь у ньому.

На кінець жовтня вступ Північної Македонії в НАТО схвалили парламенти вже 21 країни із 29, що входять до НАТО. Очікувалося, що цей процес завершиться до саміту Альянсу, який відбудеться у Лондоні на початку грудня, і на ньому буде оголошено про повноправне членство Північної Македонії в ньому. Але тут Скоп’є знову не пощастило. Річ у тому, що колишній склад парламенту Іспанії не встиг схвалити протокол про приєднання Північної Македонії до НАТО. А тепер у цій країні 10 листопада мають відбутися ще одні дострокові вибори. І лише після них новий склад депутатів парламенту приступить до розгляду й ратифікації важливого не тільки для Скоп’є документа про поповнення лав Альянсу.

Тому найімовірнішою датою оголошення про прийняття Північної Македонії до НАТО називають лютий наступного року. Скоп’є просять набратися терпіння і ще трохи зачекати. Адже чекали цієї події і довше, й більше її не відкладатимуть. Навіть авторитетне британське видання Financial Times у редакційній статті попередило європейців: Балкани можуть знову поринути в гнітючі дні, якщо в результаті дострокових парламентських виборів у Північній Македонії прийдуть націоналісти, котрі виступають проти договору із Грецією про перейменування країни і її членства в НАТО та ЄС.

До речі, в середу зі Страсбурга надійшло повідомлення, що до порядку денного Європейського парламенту внесено пропозицію про розгляд резолюції, у якій знову рекомендується визначити дату початку перемовин з Північною Македонією і Албанією про їх членство в Європейському Союзі. В цьому документі наголошується, що консенсусу з цього питання не було досягнуто в Брюсселі через незрозумілу впертість Франції. Фракція соціал-демократів, яка розробила проект резолюції і наполягла на його розгляді, різко засудила «роль президента Франції та інших країн —членів ЄС» за зрив переговорного процесу з двома балканськими країнами, яким видавалися гучні обіцянки. Соціал-демократи рішуче вимагають знову розглянути це питання.

Як повідомила македонська газета «Незавісен», дебати в Європарламенті з цієї резолюції було заплановано на другу половину середи, 23 жовтня.