Донецька і Луганська області є сьогодні лідерами децентралізації. Вони — приклад для багатьох інших областей, які мають можливість у більш комфортних умовах працювати, але показують значно нижчі результати — на цьому наголосив заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода на форумі «Програма ООН з відновлення та розбудови миру для реформ на сході України».

Дводенний захід, що проходив у Святогірську, зібрав 120 учасників, серед яких — представники органів місцевого самоврядування та державної влади, громадських організацій, медіа та міжнародної спільноти. Особливо важливою стала участь у панельних дискусіях представників 36 цільових громад та 30 посадовців обласних та місцевих держадміністрацій.

Слова привітання учасникам форуму адресували Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева, керівник Програми ООН з відновлення та розбудови миру Віктор Мунтяну, заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав

Негода, керівниця відділу співробітництва Посольства Швейцарії Ніколь Рудер, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування представництва Європейського Союзу в Україні Бенедікт Херрманн, перший за-
ступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз.

Заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, звертаючись до учасників форуму, підкреслив: «Жителі територіальних громад Донецької та Луганської областей є взірцем у своєму налаштуванні на перспективу, на розвиток.

Вони вірять у реформу, яку сьогодні втілює уряд України, і в цілому в ту політику, яка реалізується сьогодні стосовно місцевого самоврядування на принципах Європейської хартії».

За словами першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Мороза, головним стратегічним завданням децентралізації сьогодні є відійти від керованої згори вертикалі управління, що склалася за попередні роки, і прикладом для процесів децентралізації в Україні є країни Європейського Союзу.

«Відхід від ролі держави й посилення ролі особистості у питаннях повсякденного життя людей, які проживають на конкретній території, є нашою ціллю на цьому шляху, — наголосив Ігор Мороз. — Люди самі повинні вирішувати, якою дорогою їм ходити, яку школу чи медичний заклад відвідувати, куди краще вкласти гроші, щоб це задовольняло всю громаду. Тим самим підвищуються роль кожної особи у прийнятті рішень громади та її відповідальність щодо ситуації, що має місце в межах кожної громади».

Перший заступник голови Донецької облдержадміністрації підкреслив, що обласна влада працює у напрямі того, щоб забезпечити й прискорити реформу з надання в повному обсязі всіх послуг — адміністративних, комунальних, освітніх і медичних — мешканцям громад, та подякував міжнародним організаціям за підтримку, що ними надається.

Нагадаємо, Програма ООН із відновлення та розбудови миру є спільною ініціативою, що втілюється чотирма агенціями ООН — Фондом народонаселення UHPA, Програмою розвитку ООН, міжнародною організацією «ООН Жінки» і Продовольчою та сільськогосподарською програмою ООН ФАО.