Парламентарії, представники Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства й Міністерства енергетики та захисту довкілля, а також голова Рівненської ОДА Віталій Коваль вивчали ситуацію на місцях легального та нелегального видобутку бурштину.

Народні депутати побачили місячні пейзажі (на знімку) і переконалися, що врегулювати видобуток бурштину у законний спосіб дуже потрібно. Адже це не лише сприятиме поліпшенню екології та природи, а й дасть змогу легально працювати, створити робочі місця, цивілізовано господарювати, наповнювати бюджет.

«Закон про бурштин потрібен негайно. Можливо, він не задовольнить усіх причетних до видобування сонячного каменю, проте створить прозорі загальнодержавні правила ведення бізнесу у цій сфері. До того ж зніме соціальне напруження серед місцевого населення, яке нарешті зможе займатися таким промислом офіційно», — вважає голова Рівненської ОДА Коваль, який супроводжував парламентаріїв.

Проблематику видобування й обігу бурштину учасники парламентської робочої групи у форматі круглого столу також обговорили з керівниками окремих структурних підрозділів Рівненської ОДА, силових структур і лісництва.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський закликав прийняти закон щодо легалізації видобутку бурштину до 1 грудня 2019 року.

Фото Олександра ПОЛІЩУКА.