Митрополит Київський і всієї України Епіфаній під час зустрічі з Державним секретарем США Майклом Помпео.

Фото надано прес-службою ПЦУ. 

У рамках першого офіційного візиту до США Предстоятеля Православної церкви України, який розпочався 17 жовтня, відбулася зустріч митрополита Київського і всієї України Епіфанія з Державним секретарем США Майклом Помпео. Як повідомляє прес-служба ПЦУ, під час зустрічі, у якій взяли участь Посол з особливих доручень з питань релігійної свободи в Державному департаменті США Семюел Браунбек, заступник помічника Державного секретаря Джордж Кент, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та голова меценатської ради «Митрополичого Фонду Православної Церкви України» Андрій Мацола, Блаженніший Епіфаній наголосив, що створення в Україні єдиної помісної церкви є «одним із фундаментальних етапів розбудови нової України».

Митрополит поінформував Державного секретаря США про процес міжнародного визнання ПЦУ, зокрема про рішення Елладської церкви визнати Православну церкву України рівною серед рівних. Він наголосив, що ПЦУ — найбільша церква в Україні, від початку 2019 року до неї приєдналося понад 600 парафій. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, більшість громадян країни підтверджують свою приналежність саме до ПЦУ. Чимала кількість її вірян проживає в Криму та на сході України.

«На всій території нашої держави в цілому панують свобода вибору віросповідання та релігійний мир, — зазначив митрополит Епіфаній. — Всюди, крім території анексованого Криму та тимчасово окупованого Донбасу. Станом на сьогодні на окупованих територіях Донецької та Луганської областей зберігається складна ситуація з громадами ПЦУ, які діють підпільно або напівпідпільно, під загрозою депортації чи арешту. Через так званий розстрільний список, до якого увійшли священнослужителі ПЦУ, багато священиків змушені були залишити ці території».

У США також відбулися зустрічі Предстоятеля ПЦУ з сенаторами, конгресменами, представниками української діаспори. Під час кожної зустрічі він наголошував на тому, що в Криму окупаційна влада через «судові рішення» виселяє Кримську єпархію ПЦУ із кафедрального собору Володимира і Ольги у Сімферополі, тисне і переслідує представників релігійної громади.

Звертаючись до Посла з особливих доручень з питань релігійної свободи в Державному департаменті США Семюеля Браунбека, Предстоятель ПЦУ наголосив на необхідності здійснення міжнародного впливу на Росію для виконання Резолюції Генасамблеї ООН щодо забезпечення прав людини в тимчасово окупованому Криму, включно з правами релігійних громад.

Семюел Браунбек, команда якого залучена до підготовки міжнародних звітів про свободу віросповідання в світі, зокрема і в Україні, взяв до уваги отриману інформацію, зазначивши, що міжнародне співтовариство має знати правду про порушення релігійної свободи на сході України та реагувати на подібні факти.

Під час перебування в США митрополит Київський і всієї України Епіфаній 19 жовтня в Нью-Йорку отримав престижну нагороду — «Премію Афінагора з прав людини». Майкл Помпео привітав очільника ПЦУ з нагородою Афінагора, що вручається за захист прав людини і якою відзначено зусилля українського митрополита з захисту можливостей українців здійснювати богослужіння відповідно до своєї віри без зовнішнього втручання, йдеться у повідомленні Держдепу про зустріч.