Сенат (уряд) землі Берлін повідомив, що невдовзі громадянам, котрі орендують квартири, жити в німецькій столиці буде дешевше, оскільки він обіцяє… знизити орендну плату за квадратні метри! І хоч тут вона не найвища по країні, однак ніде так постійно не зростає, як у Берліні. Що не може не непокоїти уряд.

— Чимало людей змушені сплачувати за житло вже за межами своїх можливостей, — заявив після засідання сенату обербургомістр Берліна Міхаель Мюллер (Соціал-демократична партія Німеччини). — Тож повинні реагувати на це. Ми знаємо, що орендна плата суперечлива, і маємо її збалансувати.

Тому впродовж останніх п’яти років сенат працював над планом «гальмування» цін на оренду житла. Нині роботу над ним завершено, й він готовий для реалізації. Це означає, що в найближчому майбутньому майже 300 тисяч берлінців платитимуть за орендовані квартири менше, ніж досі.

І вже з наступного року орендодавці не зможуть «без причини підвищувати плату за квадратні метри». Для них сенат розробив спеціальну формулу розрахунку вартості, в якій враховується розташування житла та середній дохід особи. За перевищення вартості оренди квартир орендодавцям загрожує штраф у розмірі до 50 тисяч євро.

Залишається лише гадати, в який спосіб таке рішення сенату вписується у закони ринкової економіки, коли попит породжує пропозицію, а з нею і ціни? Тому уряду вочевидь доведеться мати справу ще не з одним позовом до суду…

Берлін.