Це Львівський, Самбірський, Червоноградський, Стрийський, Дрогобицький і Золочівський райони.

«Напрацювання міжвідомчої комісії обов’язково мають бути розглянуті на сесії обласної ради, — вважає голова облради Олександр Ганущин. — І якщо цього не зроблять, то підірвуть довіру до реформи децентралізації».

Останніми днями тема об’єднання громад стала провідною, бо стосується всіх населених пунктів області. І не все так гладко, як запланували, бо деякі новостворені й економічно спроможні ОТГ проти їх приєднання і укрупнення заради укрупнення.

«Щирець колись мав Магдебурзьке право, а тепер нас хочуть приєднати до Пустомит, — розповідає голова селищної ОТГ Олег Василишин. — Ми навели хороші контакти з містами-побратимами з Польщі та Німеччини. Впроваджуємо спільні проекти. Нині має надійти 330 тисяч євро коштів на водовідведення у Щирці — і наші німецькі партнери занепокоєні, як далі розвиватиметься наша співпраця».

Щирецьку ОТГ вважають успішною і самодостатньою — вона дійшла до кожного маленького села, і головне — люди задоволені. Але два тижні тому голова ОТГ дізнався, що комісія вирішила приєднати Щирець до Пустомит. Ніхто навіть не приїхав і не поцікавився думкою жителів сіл. Ще можна зрозуміти тих, хто не об’єднався. А тут стільки напрацювань — і це нелегка праця з ранку до 
ночі.

Проти штучного об’єднання виступила і голова Новострілищанської ОТГ Жидачівського району Галина Козяр, яка вважає, що до реформ не можна підходити спрощено, потрібно враховувати насамперед, чи є громада економічно самодостатньою. Схоже, що на Львівщині пішли шляхом найменшого опору, як колись створювали колгоспи: менші населені пункти механічно приєднують до більших.

Ця дискусія проходила на майданчику Львівського прес-клубу, і дуже прикро, як висловилися її учасники, що Львівська ОДА не взяла в ній участі. Натомість відповіли, що всі беруть участь в обговореннях у районах. Та жодної інформації про це немає на сайті ОДА.