Ідея програм виникла у кураторки фестивалю Андреа Словакової під час відвідин України та, зокрема, Довженко-Центру навесні цього року, йдеться у повідомленні на офіційній сторінці у Фейсбуку Публічної дипломатії України від МЗС.

«У програмі «Конференція фасцинацій» (Conference Fascinations) відбудеться безпрецедентна ретро-спектива українського радянського експериментального кіно 1960—1980-х. Вперше на міжнародній арені програма осмислить багаторівневий феномен українського кіноавангарду другої половини ХХ століття. До програми ввійдуть маловідомі стрічки українського «поетичного кіно», винахідливі науково-популярні стрічки студії «Київнаукфільм», українські аматорські фільми», — уточнюється у дописі.

Також, за інформацією Публічної дипломатії України від МЗС, заплановано першу міжнародну фестивальну ретроспективу лідера «київської школи наукового кіно» Фелікса Соболєва. Він зумів змінити уявлення про можливості документального кіно.

Фільмуючи реальні наукові експерименти на межі біології, нейрології, кібернетики та етики, Соболєв створив специфічне поєднання наукового кіно та філософського кіно-есе.

Їглавський кінофестиваль — найбільший документальний кінофорум Центральної та Східної Європи. Особливістю заходу завжди був інтерес до креативної документалістики та неконвенційних форм неігрового кіно.