24 жовтня в приміщенні Верховної Ради України відбулася робоча зустріч під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з представниками парламенту, Центральної виборчої комісії, органів виконавчої влади та громадськими організаціями з питань розвитку законодавства України щодо народовладдя та прямої демократії.

Руслан Стефанчук наголосив на необхідності широкого діалогу щодо зазначеного кола питань та залучення якомога більшої кількості зацікавлених осіб до фахового обговорення механізмів врегулювання законодавства щодо розширення меж прямої демократії в Україні.

Зі своєю доповіддю виступив Голова ГО «Український інститут прямої демократії» Павло Куфтирєв, який окреслив напрацьовані моделі та законопроекти у сфері прямої електронної демократії. Провідний експерт за-значеної установи, доктор юридичних наук Борис Малишев доповів основні тези розроблених Інститутом законопроектів.

Перший заступник голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко висловив загальне бачення подальшого вдосконалення прямої демократії в Україні.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко зауважив на необхідності розвитку інститутів місцевих референдумів як першочергових кроків впровадження безпосереднього народовладдя.

Член Центральної виборчої комісії Павло Любченко підкреслив важливість та значимість ролі прямої демократії в Україні.

Представники Міністерства цифрової трансформації України презентували сервіси прямої демократії та електронного урядування, над якими вони працюють.

Народний депутат України, доктор юридичних наук, академік Національної академії наук України Олександр Копиленко повідомив, які напрацювання у сфері розвитку народо-владдя було здійснено Інститутом законодавства Верховної Ради України, який до недавнього часу він очолював. Також наголосив на доцільності використання досліджень науковців у подальшій нормопроектувальній діяльності парламенту.

За підсумками робочої зустрічі прийняли рішення про необхідність активізації процесу законодавчої діяльності у сфері посилення інститутів прямої демократії в Україні та залучення представників громадських організацій, міжнародних експертів та науковців до подальшої спільної роботи.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.
Фото Яна ДОБРОНОСОВА.