Тема українського Криму, зокрема порушення Російською Федерацією прав людини на анексованій нею території України, була однією з головних під час участі парламентської делегації України на чолі з Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим у Європейській конференції країн—членів Ради Європи.

Коментуючи численні двосторонні зустрічі на полях європейського парламентського саміту, заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зазначила, що українська сторона постійно й послідовно звертає увагу європейських партнерів на систематичне порушення Російською Федерацією в Криму прав кримських татар.

За словами Олени Кондратюк, Рада Європи і ПАРЄ мають повернути собі вплив на національні парламенти, які не дотримуються високих стандартів цих інституцій, зокрема на Російську Федерацію. Вона закликала Раду Європи здійснювати прискіпливий моніторинг та жорстко реагувати на порушення прав та свобод людини, демократії, нівелювання принципів верховенства права й у самій Росії.

На переконання заступника глави парламенту, політика санкцій щодо РФ має бути жорсткою і незмінною аж до повного відновлення територіальної цілісності України та дотримання Росією високих стандартів Ради Європи.

Окрім того, під час зустрічі з президентом Венеційської комісії Джанні Букіккіо Олена Кондратюк нагадала, що так звані депутати, обрані в окупованому Росією Криму, не можуть представляти країну-агресора на міжнародній арені.

«Визнаючи авторитет і неупередженість Венеційської комісії, Україна очікує на її професійний і справедливий висновок щодо того, що країну-агресора в Парламентській асамблеї Ради Європи не можуть представляти псевдодепутати від Російської Федерації з Криму — з нашого українського Криму», — наголосила Олена Кондратюк.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.