Щоб провести вибори на Донбасі, необхідно забезпечити безпеку. Україна повинна взяти під контроль державний кордон, іноземні збройні формування з цієї території потрібно вивести. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко в інтерв’ю «Фокусу». Він висловив думку, що на сьогодні проведення виборів там неможливе.

«Зеленський відкрито каже, що вибори під дулами автоматів не відповідатимуть стандартам. Крім того, необхідно законодавчо врегулювати це питання. У нас діє закон про правовий режим на тимчасово окупованих територіях, в якому чітко сказано, що вибори на тимчасово окупованих територіях не проводяться. Щоб хоча б теоретично говорити про проведення виборів на цих територіях, треба прийняти інший закон. Це компетенція Верховної Ради. Які вона пропише процедури, що передбачить, поки що прогнозувати складно», — сказав Олег Діденко.

Глава ЦВК не виключає теоретичної можливості одночасного проведення місцевих виборів по Україні й на Донбасі, якщо там буде вирішено питання безпеки функціонування органів державної влади. Однак вважає, що практично реалізувати такий сценарій навряд чи вдасться. «По-перше, треба розуміти, про які терміни ми кажемо. Чи буде завершена реформа адміністративно-територіального устрою. Як відбуватиметься процес деокупації територій? Усе це залежить від швидкості проходження законопроектів, від внесення змін до Конституції. Якщо реформу не проведуть, місцеві вибори відбудуться в жовтні наступного року», — обґрунтував О. Діденко.

Фото УНІАН