На передньому плані: Олена Кондратюк, Дмитро Разумков, Тоне Вілхелмсен Трьоен.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.       
Більше фото тут 

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков у рамках робочого візиту до Ради Європи виступив із промовою на Європейській конференції глав парламентів держав—членів Ради Європи (виступ надруковано окремо), а також провів низку зустрічей.

Зокрема, Дмитро Разумков зустрівся з Президентом Стортингу Королівства Норвегія пані Тоне Вілхелмсен Трьоен. Під час зустрічі сторони обговорили ситуацію, яка склалася в ПАРЄ, а також позитивні зміни в Україні, що сприятимуть розширенню співпраці між двома державами.

«Сьогодні в Україні вже відбуваються зміни. Тривалий час депутатська недоторканність була проблемою в Україні, тому одним із перших законів ми її скасували. Наша принципова позиція — за корупційні дії має наставати відповідальність, незважаючи на те, від якої ти політичної сили, групи чи партії. Закон повинен працювати однаково для всіх», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Дмитро Разумков також зазначив, що, хоча за 50 днів функціонування оновленої Верховної Ради було ухвалено 69 законів, це лише початок роботи. За його словами, переважна частина цих нормативних актів була спрямована на те, щоб створити базис для роботи уряду, і наступний крок — за виконавчою владою.

Окрім того, Голова парламенту висловив позицію України щодо повернення Постійної делегації Російської Федерації до Парламентської Асамблеї Ради Європи. «Це прикра ситуація, адже Російською Федерацією не було виконано жодної з резолюцій

Організації щодо російської агресивної політики стосовно України. Для нас важливо бути частиною Європи і частиною Ради Європи, але в першу чергу ми повинні обстоювати національні інтереси», — наголосив він.

Дмитро Разумков також висловив сподівання, що найближчим часом з’являться передумови, які дозволять делегації українського парламенту знову повноцінно брати участь у роботі Ради Європи. «Ми сподіваємося на сталу позицію Ради Європи щодо тих принципових базисів, які були закладені на початку створення цієї Організації», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Шукатимемо партнерів, щоб посилювати РЄ

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зустрівся зі спікером шведського Риксдагу Андреасом Норленом. Під час зустрічі керівники парламентів обговорили низку питань, що представляють спільні інтереси для двох країн, зокрема, питання миру та безпеки, побудови спроможних міжнародних інституцій.

«Хочу подякувати за підтримку, яку ми відчуваємо у питаннях територіальної цілісності та суверенітету України. Важливою для нас є підтримка і в Раді Європи», — зазначив Голова Верховної Ради.

Очільники парламентів також обмінялися думками щодо ситуації з поверненням російської делегації до ПАРЄ. «Для нас незрозуміла ситуація, пов’язана з поверненням делегації Російської Федерації, яка не виконує своїх зобов’язань. Прикрою є й ситуація з повноваженнями української делегації. Це не відповідає нормам та базовим принципам роботи Ради Європи, як не відповідає і її нормативним базисам. Ми шукатимемо партнерів, щоб посилювати Раду Європи, тому що це дійсно важливо для демократії і дотримання прав людини на території всієї Європи. Але так само потрібно враховувати аспекти територіальної цілісності та захисту національних інтересів», — наголосив Дмитро Разумков.

Голова парламенту підкреслив, що надзвичайно важливо, щоб люди розуміли і пам’ятали, що відбувається на сході України. «Сподіваюся, що людей і держав із гарною пам’яттю у Раді Європи ставатиме все більше», — зазначив він.

На завершення зустрічі Дмитро Разумков висловив сподівання, що відносини між Швецією та Україною будуть надалі розвиватися лише у позитивному руслі.

Найпершим пріоритетом є повернення територій і людей

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков і його заступниця Олена Кондратюк зустрілися з Головою Національних зборів Французької Республіки Рішаром Ферраном.

Дмитро Разумков подякував за підтримку територіальної цілісності й суверенітету України та висловив сподівання, що зустрічі між представниками парламентів обох країн стануть регулярними. За його словами, міжпарламентські відносини країн мають вибудовуватись на полі Ради Європи, де діють єдині правила для всіх учасників цієї організації.

Голова парламенту також зазначив, що Україна налаштована на вирішення конфлікту на Донбасі шляхом мирних переговорів у Нормандському форматі. «Сподіваємось, що незабаром відбудеться зустріч глав держав у Нормандському форматі, і це дасть поштовх взаємовідносинам між нашими країнами та приведе до позитивних змін. Позиція України з цього питання окреслена Президентом, і парламент буде готовий підтримати його ініціативи. Ми розуміємо, що потрібно буде розробляти всі законодавчі ініціативи за цим напрямом разом із Президентом, а головне — з українським суспільством», — зазначив він.

Дмитро Разумков зазначив, що завдання парламенту України на найближчий час — це продовження виконання передвиборчих пріоритетів і обіцянок. «Найпершим пріоритетом для нас, звісно, є повернення територій країни. Я не втомлююсь повторювати, що головна цінність для держави — це люди, і їх потрібно повернути. Це цілий комплекс завдань: дипломатична, інформаційна робота, відновлення економіки тимчасово окупованих та прилеглих регіонів і насамперед — забезпечення обороноздатності України», — наголосив Голова Верховної Ради.

Він також зазначив, що в Україні триває війна з корупцією. За його словами, за перші 50 днів роботи новий парламент ухвалив низку законів, які дають змогу правоохоронним органам, Генеральній прокуратурі та антикорупційним органам боротися з таким явищем. Тепер же на порядку денному проведення парламентської, політичної та регламентної реформ.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зауважила, що принципи дотримання прав людини та рівних можливостей чоловіків і жінок, а також прав національних меншин є пріоритетними і об’єднують Україну і Францію. За її словами, питання національної безпеки і безпеки громадян, зокрема на окупованих і анексованих територіях, мають бути у фокусі обговорення парламентаріїв Європи.

Своєю чергою Голова Національних зборів Французької Республіки запевнив у готовності до подальшого розвитку міжпарламентських відносин та їхнього зміцнення, а також наголосив на необхідності забезпечення прав людини та збереження демократичних цінностей.

Ми налаштовані на конструктивну співпрацю з Венеціанською комісією

У рамках робочого візиту до РЄ Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зустрівся також із Головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо для обговорення перспектив співпраці.

«Хочу подякувати комісії за сталу підтримку розвитку та реформ, які відбуваються в Україні, та допомогу в гармонізації українського законодавства з нормами Європейського Союзу», — зазначив він.

Голова парламенту також висловив подяку Венеціанській комісії за стійку позицію щодо територіальної цілісності та суверенітету України і сподівання, що і у подальшому ця принципова позиція буде збережена.

«Ми з великою повагою і дуже зважено підходимо до будь-яких рекомендацій щодо ситуації на сході. Розумію, що деякі законодавчі акти будуть критикувати, деякі підтримувати, але саме у суперечці народжується істина. Тому ми налаштовані на конструктивну співпрацю з Венеціанською комісією та іншими організаціями», — запевнив Дмитро Разумков.

Він також наголосив, що ситуації на Донбасі та в Криму дещо відрізняються, і підходи до їх вирішення також будуть різними.

«Повернення Криму і Донбасу — однакові пріоритети для нас. І там, і там — наші люди, що є найціннішим для нашої держави. І там, і там наші території. Багато людей, на жаль, проживають на тимчасово окупованих територіях як заручники. Але для того, щоб запрацював юридичний механізм припинення конфлікту на сході й повернення Криму, потрібна політична воля. І, на жаль, не в усіх учасників процесу вона є», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Своєю чергою Голова Венеціанської комісії відзначив, що комісія є добрим другом України. «Можете розраховувати на нас», — запевнив він.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.
Прес-служба апарату Верховної Ради України.