Голова ОДА Денис Шмигаль.

На співфінансування ремонту доріг в Івано-Франківській області ще до кінця року буде додатково спрямовано майже 4 мільйони гривень із Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Ці кошти перерозподілено рішенням сесії обласної ради за рахунок зменшення призначень щодо інших інфраструктурних об’єктів департаменту будівництва, житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

На Івано-Франківщині за дорученням уряду посилено контроль за використанням коштів ДФРР та виділенням співфінансування з місцевих бюджетів, розробкою проектно-кошторисної документації. Розподіл за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку затверджено Кабміном. Для області передбачено 292 мільйони гривень. Зокрема, 64 мільйони гривень — на сім перехідних об’єктів, які вже профінансовано. Решту — на 45 інших проектів, де фінансування під питанням. Причина — несвоєчасне проведення тендерних процедур, спрямування субвенції з місцевих бюджетів на співфінансування інвестиційних проектів, що реалізуються за рахунок коштів ДФРР (такі проекти підлягають 10-відсотковому співфінансуванню).

На цьому акцентує увагу директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації Володимир Рачкевич. Через це 12 проектів соціальної сфери та дорожнього господарства — в зоні ризику. Зокрема, дитсадок у селищі Перегінськ Рожнятівського району. Із передбачених проектом 8 мільйонів гривень там залишать чверть, решту перерозподілять на інші важливі об’єкти. Так само — щодо спорткомплексу в селі Королівка Коломийського району.

Десь є об’єктивні причини зволікання з підготовчими процесами, але здебільшого кошти ДФРР на місцях розуміють по-своєму. Натомість ці інвестиції держава скеровує на розвиток, створення робочих місць.

«Кошти ДФРР — важливе джерело для розвитку, і на Прикарпаття вони надійшли. Отож потрібно зробити все можливе, щоб їх не втратити, — наголосив очільник області Денис Шмигаль на нараді в ОДА. — У вересні робота дещо активізувалася. Але надалі треба більше чіткості. Тим паче що Держбюджет-2020 формуватиметься вчасно».

2020-й на Івано-Франківщині оголошено роком ремонту доріг та мостів, і грошовий ресурс потрібно максимально спрямовувати саме на це стратегічне завдання.

Фото автора.