Жовтень розпочався із зустрічі Президента Володимира Зеленського із всесвітньо відомим актором та режисером Томом Крузом. Під час зустрічі Т. Круз повідомив, що зацікавився українськими локаціями для зйомок одного зі своїх нових кінопроектів. В. Зеленський зазначив: нещодавно український парламент ухвалив закон про компенсації іноземним виробникам, які знімають фільми в Україні.

Утім, українське суспільство хвилювала інформація про можливе розведення військ на сході країни. У відповідь на це очільник країни записав відеозвернення до співвітчизників. У ньому йшлося про те, що «зрада відміняється». Єдиний майданчик, на якому можуть вирішуватися питання про звільнення нашої території, лежить у Нормандському форматі, наголосив Президент. Найближчим часом зустріч у такому форматі відбутися не може, акцентував він, адже на шляху таких переговорів стоїть так звана формула Штайнмаєра. Для пересічних українців В. Зеленський пояснив цю формулу так: вона має запрацювати тільки після того, як набере чинності закон про особливий статус Донбасу. Це має статися після проведення на цій території місцевих виборів, які пройдуть за Конституцією нашої країни, за нашим законодавством та після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулися відповідно до міжнародних демократичних стандартів. «Донбас — це Україна, — підкреслив очільник країни. — Там має повністю припинитися вогонь, а іноземні формування мають вивести свої війська». Нині чинний закон про особливий статус Донбасу має свій термін — до 31 грудня поточного року, підкреслив Президент. А новий напрацьовуватимуть у Верховній Раді, й кожен із народних депутатів матиме шанс вкласти у нього своє бачення.

Цього ж дня В. Зеленський узяв участь у спільній нараді з представниками уряду та Національного банку України, присвяченій фінансово-економічному розвитку країни. На цьому зібранні були присутні голова НБУ Яків Смолій і члени правління, Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, міністр фінансів Оксана Маркарова з командою, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов і команда міністерства. А вже незабаром — у рамках другого форуму регіонів України та Білорусі — в присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка підписано низку двосторонніх документів.

Президент В. Зеленський 9 жовтня 2019 року вручив посвідчення новопризначеним членам Центральної виборчої комісії. «Бажаю вам успіху, — сказав він. — У вас справді дуже важлива робота». Присутній на зустрічі Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також привітав членів Центрвиборчкому з призначенням. Він підкреслив важливість долучення нового складу ЦВК до роботи над Виборчим кодексом і законопроектом щодо референдуму (народовладдя).

В. Зеленський обговорив з аграріями питання впровадження земельної реформи. Зустріч відбулася в Офісі Президента з ініціативи аграріїв. У ній узяли участь представники всеукраїнських громадських організацій, галузевих асоціацій, фермерських господарств із різних регіонів України, малих та великих аграрних підприємств. На зустрічі також були присутні Прем’єр-міністр О. Гончарук, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Т. Милованов, уповноважений Президента із земельних питань Р. Лещенко, керівник Офісу Президента А. Богдан.

А вже 10 жовтня стартував прес-марафон Президента України, який побив усі світові рекорди та тривав понад півдоби. «Марафон так марафон, — написав він на своїй сторінці в соціальній мережі. — 14 годин спілкування з пресою. Триста журналістів.

Кажуть, що понад 500 питань. Це були питання, які стосувалися найголовнішого. Відповів на всі. На деякі, ймовірно, не так, як комусь хотілося б. Але відверто і щиро. Чесно — втомився. Але вдячний журналістам й усім глядачам, які мене підтримували. І це ми також зробили разом».

Окрім того, глава держави впродовж цього місяця підписав низку важливих документів. Наприклад, закон про гармонізацію національної системи стандартизації з міжнародною та європейською практикою та документ, який забезпечить прозорість, надійність та ефективність небанківського фінсектору та сприятиме оздоровленню фінансового ринку України. Набрав чинності також закон, згідно з яким гарантується забезпечення ефективності діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції.

У жовтні відбувся офіційний візит Президента В. Зеленського до Латвійської Республіки. Побував Володимир Зеленський із чотириденним робочим візитом в Японії. Там він узяв участь і в церемонії інтронізації Імператора Нарухіто. Під час візиту главу держави супроводжувала його дружина Олена Зеленська.

Вл. інф.

Фото: president.gov.ua