У неділю в Болгарії відбулися вибори до місцевих органів влади. Як завжди останнім часом, основна політична боротьба за крісла мерів і місця в муніципальних радах велася між представниками правлячої партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ) і її основними опонентами з Болгарської соціалістичної партії (БСП).

Останніх, за усталеною традицією, підтримує старше покоління болгар, яке ще пам’ятає часи, коли проїзд у міському транспорті й хліб коштували стотинки, а кожен міг за зарплату дозволити собі двічі на рік відпочити — на морі й у горах. Соціалісти безвідповідально обіцяють пенсіонерам, якщо не повернення цін їхньої молодості, то синівську турботу про їхню старість. «Тільки голосуйте за нас, і ми змінимо не тільки життя в країні, а насамперед — ваше», — закликали агітатори БСП. І багато хто вірить обіцянкам, підтримуючи на плаву в буремному політичному морі оновлених комуністів.

Але, за першими даними ЦВК Болгарії, представники ГЄРБ упевнено лідирують за кількістю отриманих голосів у всіх найбільших містах країни. Наприклад, у Софії кандидат від ГЄРБ і чинний мер Йорданка Фандикова набрала 37,28% голосів. А її опонент, що називає себе незалежним кандидатом, Майя Манолова, котру БСП вважає провідником своїх ідей і активно підтримувала, дістала 26,15% голосів жителів столиці. Вони продовжать боротьбу в другому турі, що відбудеться уже за тиждень, 3 листопада. В Пловдиві на першому місці також представник партії ГЄРБ Здравко Димитров з 34,85% голосів, а кандидатам від БСП не вдалося навіть вийти до другого туру. В першу неділю листопада крісло мера друге за величиною місто Болгарії виборюватимуть представник коаліції «Національний фронт порятунку Болгарії» Славчо Атанасов, який заручився підтримкою 17,08% виборців. А от у Варні, Бургасі, Габрово навіть не знадобиться другий тур голосування. Громадяни з першого разу знову віддали перевагу представникам партії ГЄРБ. 

Це дало підставу її лідеру й прем’єр-міністру країни Бойко Борисову твердо заявити: «Упевнена перемога означає стабільність керування». Він також зазначив, що кандидати від БСП у період передвиборної кампанії любили говорити про зміни, які розпочнуть у разі їх обрання, але не врахували, що всі зміни в країні починаються з ініціатив партії ГЄРБ. «Ми виконали величезні зміни в партії й особливо в Софії, і вони дали результат», — упевнений Бойко Борисов.

Залишилися задоволеними підсумками виборів і лідери БСП. На прес-конференції її представники стверджували, що їхні кандидати набрали більше голосів, ніж на попередніх виборах. На їхню думку, це свідчить про не-вдоволення народу правлінням партії ГЄРБ і є основою для майбутніх перемог соціалістів.