Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Ірина Верещук, Руслан Стефанчук.
 


Юрій Бойко, Ірина Геращенко, Тарас Батенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут 

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков привітав співвітчизників із Днем визволення України від фашистських загарбників. Парламентарії вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час Другої світової війни. «Сьогодні Україна, як ніхто, розуміє, що таке захищати землю, своїх людей, свою Батьківщину — і для нас це дійсно дуже важливі дати», — наголосив глава парламенту.
Дмитро Разумков також відзначив участь української парламентської делегації минулого тижня у Європейській конференції голів парламентів держав—членів Ради Європи. За його словами, українські депутати провели сім двосторонніх зустрічей, зокрема, з Головою Венеційської комісії, Генеральним секретарем Ради Європи.

Очільник парламенту подякував колегам-парламентаріям із так званої групи «Балтік+» за «чітку та коректну позицію» під час виступу з трибуни Ради Європи та під час багатосторонньої зустрічі. Дмитро Разумков висловив сподівання на продовження роботи в цьому напрямі, закликавши народних депутатів долучитися до цього процесу.

Голова Верховної Ради повідомив, що 29—30 жовтня, упродовж двох днів, у Маріуполі відбудеться інвестиційний форум, присвячений реінтеграції Донбасу, передусім в економічному плані, територій, розташованих поблизу тимчасово окупованих територій та лінії фронту. Цей захід, за словами Д. Разумкова, також спрямований на залучення інвестицій.

Нинішнього пленарного тижня на порядку денному парламенту важливі законопроекти — зокрема, про соціальні гарантії та статус бійців добровольчих батальйонів, про криміналізацію покарання депутатів за кнопкодавство, що було передвиборною обіцянкою багатьох політичних сил, законопроекти про деофшоризацію, які дають змогу розпочати боротьбу з ухиленням від сплати податків.

1 листопада, у п’ятницю, у Верховній Раді відбудеться година запитань до уряду. Дмитро Разумков запропонував депутатам зосередитися на одному питанні та одному доповідачу. Під час Погоджувальної ради лідери депутатських фракцій і груп дійшли згоди запросити на годину запитань до уряду в п’ятницю, 1 листопада, міністра розвитку громад і територій Альону Бабак.

Правова хірургія

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що Верховна Рада поступово відходить від так званого «турборежиму» і готова до дискусії, висловивши сподівання, що пленарний тиждень пройде надзвичайно плідно. «Ми завершуємо режим, який називався «турбо», вкладаємо ті законопроектні ініціативи, які вносяться і опозиційними партіями, готові до їх розгляду, до нормальної дискусії з однією метою — що парламент — це представлення народу України. І ми готові до дискусії, змістовної, фахової, з тих питань, які турбують весь український народ».

Парламентарій закликав колег ретельно поставитися до законопроекту про запровадження кримінальної відповідальності депутатів за кнопкодавство. «Нам вдалося в рази зменшити, але не викоренити це явище з парламенту, але я глибоко переконаний, що зможемо разом зробити перший крок до викорінення метастазів цієї хвороби парламенту. І це гомеопатією чи превенцією не лікується, тут повинна бути правова хірургія», — сказав Руслан Стефанчук. Окрім того, за його словами, нинішнього тижня парламент планує розглянути низку інших важливих законопроектів — щодо фінансів, бюджету, деолігархізації, деофшоризації, розвитку ГТС, ратифікації міжнародних угод.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк розповіла про роботу української делегації у Європейській конференції голів парламентів держав—членів Ради Європи (яка пройшла у Страсбурзі, Франція, 24—25 жовтня 2019 року). За її словами, українська парламентська делегація використала цей захід для донесення консолідованої позиції України щодо зміцнення міжнародної коаліції щодо протидії агресору, збереження і посилення режиму міжнародних санкцій.

Створити у парламенті ТСК з питань розслідування вибухів на складах боєприпасів у період з 2014-го по 2018 рік — зокрема, у Калинівці, Балаклії, Сватово та ін., щоб у рамках парламентського контролю з’ясувати «звідки ноги ростуть» у цих вибухів, запропонував на Погоджувальній раді перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Він також відзначив важливість схвалення законопроекту про внесення змін до Закону України «Про місцеві вибори» щодо врегулювання процедури ухвалення рішення партії про участь її місцевих організацій у відповідних місцевих виборах (№ 0939), який спрощує участь партій у виборах до об’єднаних громад.

Чітка позиція у безпековій сфері

Розглянути ситуацію із розведенням військ у районі Золотого та на всій лінії фронту закликав парламент співголова депутатської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко. Він розповів, що днями відвідав Золоте, і у відповідь на запитання — хто за розведення військ, -всі місцеві мешканці, майже 500 людей, які зібралися на майдані, підняли руки. «Парламент повинен мати чітку політичну позицію з приводу врегулювання конфлікту», — підкреслив Ю. Бойко і запропонував ухвалити проект постанови Верховної Ради України на підтримку розведення військ. Фракція також наполягає на заслуховуванні в парламенті інформації про комунальні тарифи в нинішньому опалювальному сезоні.

Людей найбільше турбують питання бюджету та ринку землі, вважає співголова депутатської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко. За її словами, у проекті Держбюджету на наступний рік не передбачено зростання зарплат учителям, викладачам і вихователям, а також військовослужбовцям, натомість на фоні зростання зарплат у правоохоронних органах. «Ключовими питаннями є безпекові, і парламент має все зробити, щоб Україна отримала членство в НАТО, — підкреслила І. Геращенко. — Україна має підвищити стандарти НАТО в усіх сферах життя, щоб не вимолювати ПДЧ, а щоб Альянс побачив прагнення України». Політик також закликала парламент ухвалити законопроекти щодо посилення енергетичної безпеки.

Ризики ринку землі

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко вкотре застерегла від продажу транснаціональним корпораціям землі сільськогосподарського призначення. Адже це — 72% території України. Фракція наполягає прийняти закон про продовження мораторію ще на п’ять років, і розвивати власне аграрне виробництво і фермерство. Політик застерегла від небезпеки, яка, на її думку, криється у схваленому парламентом і підписаному президентом законопроекті про скасування переліку підприємств, які не підлягають приватизації, серед яких є стратегічні енергетичні та оборонні підприємства.

За два місяці, які Верховна Рада нового скликання працює у турборежимі, виникли нові ризики і виклики, що посилюють страхи у суспільстві, зауважив співголова депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко. «Це передусім аграрна реформа, ринок землі, — сказав депутат. — Понад 70% населення не сприймає такого відкриття ринку землі». Т. Батенко також висловив занепокоєння щодо збільшення до 20% порогу сукупного доходу для сімей при отриманні субсидії.

Зосередитися над проблемами реформування СБУ і безпекової сфери загалом, що є міжнародними зобов’язаннями України, закликав парламент заступник голови депутатської фракції «Голос» Ярослав Железняк. На годину запитань до уряду фракція запропонувала також запросити міністра охорони здоров’я — з інформацією про виконання обіцянок щодо здешевлення ліків. Цього міністра вирішено запросити до парламенту наступного пленарного тижня. Фракція також наполягає на продовженні діяльності ТСК із розслідування нападів на громадських активістів.

Доопрацювання бюджету до другого читання

Уряд внесе до парламенту проект закону про Державний бюджет на 2020 рік, доопрацьований до другого читання, до 3 листопада, у визначені законодавством строки, запевнила представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді Ірина Верещук.

Вона також відзначила такі важливі законопроекти, які Верховна Рада розглядатиме нинішнього тижня: про внесення змін до Держбюджету-2019    (№ 2283), що передбачає збільшення видатків, зокрема, на виплату боргів із зарплати шахтарям і на потреби нацбезпеки; про анбалдінг — внесення змін до деяких законів України у зв’язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу          (№ 2239-1), що дасть можливість українському уряду посилити позицію у непростих перемовинах із РФ та ЄС, а також ратифікація міжурядових угод.

Під час виступів від парламентських комітетів, зокрема, голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська наголосила на потребі скасувати корупційну схему з оцінювання нерухомого майна, що передбачає законопроект № 2047. «Один мільйон гривень на день — саме стільки заробляють на цьому оціночні майданчики», — заявила депутат. Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха відзначив, що до кінця листопада парламент має схвалити законопроект про індустріальні парки. Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе звернула увагу на законопроекти, які є міжнародними зобов’язаннями нашої держави. Голова Комітету з питань молоді та спорту Андрій Кожем’якін закликав ухвалити узгоджену редакцію законопроекту про державну підтримку «Пласту» та передбачити в Держбюджеті-2020 кошти на фінансування програми довгострокового державного житлового кредитування для молодих родин. Голова

Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко — про обрання нового складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Учасники Погоджувальної ради також привітали українську дзюдоїстку Дар’ю Білодід із перемогою на турнірі в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) і побажали нових досягнень.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Дмитро РАЗУМКОВ:

— Ми готові працювати, будемо допомагати, чим можемо, у розвитку демократії, але є ті червоні лінії, які Україна переходити не буде.