Захід відбувся в рамках Європейської конференції глав парламентів держав-членів Ради Європи.

За її словами, сучасні тенденції свідчать про зростання ролі жінок у суспільному житті й державному управлінні. Досягнення збалансованої участі жінок та чоловіків у прийнятті політичних та громадських рішень також є одним із пріоритетів стратегії гендерної рівності Ради Європи 2018—2023 рр.

«Однак у середньому лише 26% парламентаріїв у державах-членах Ради Європи — жінки. Це далеко від паритетності та не відповідає цілям сталого розвитку людства», — зазначила Олена Кондратюк.

Вона звернула увагу на тривожні дані, представлені в рамках конференції. Так, згідно з дослідженням PACE/IPU, яке базувалося на анонімних опитуваннях та інтерв’ю членкинь парламентів Ради Європи:

• 85,2% жінок заявили, що зазнавали психологічного насилля протягом своєї каденції;
• 67,9% — зазнавали образ щодо їх зовнішнього вигляду, які базувалися на гендерних стереотипах;
• 58,2% — зазнавали переслідування в Інтернеті та соцмережах на ґрунті сексизму;
• 46,9% — отримували погрози життю, побиття та зґвалтування;
• 24,7% — зазнавали сексуального насильства;
• 14,8% — зазнавали фізичного насильства.

«Найчастіше атакують саме жінок-депутаток, які є активістками в боротьбі за гендерну рівність і права жінок. Домінування чоловіків у політиці, недостатнє представництво жінок у громадському та політичному житті залишається критичною проблемою. Це підриває повноцінне функціонування демократичних інститутів та процесів у всій Європі», — наголосила заступниця Голови Верховної Ради України.

Олена Кондратюк також звернула увагу на виступ Президента Стортингу (парламенту) Норвегії пані Тоне Вілхелмсен Трьоен, яка заявила про неприпустимість насильства щодо жінок, жінок-активісток, жінок-державних діячів.

Представниця України нагадала, що ПАРЄ та Рада Європи розробили для впровадження низку ініціатив та конвенцій для протидії насильству та всіх форм дискримінації — зокрема Стамбульську конвенцію.

«На жаль, Україна так і не ратифікувала її. Переконана: українські жінки мають здобути рівні з чоловіками права у громадській і державній діяльності. Це не лише моя мета як заступниці глави українського парламенту. Це моя послідовна життєва позиція», — підсумувала Олена Кондратюк.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.