Спікер Сеймасу Литовської Республіки Вікторас Пранцкєтіс, Спікер Сейму Латвійської Республіки Інара Мурнієце, Президент Рійгікогу Естонії Хенн Пиллуаас, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков у рамках робочого візиту до Ради Європи зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич. Дмитро Разумков подякував пані Пейчинович-Бурич за висловлену позицію щодо дотримання прав людини, особливо — на тимчасово окупованих територіях. «Фактично всі країни світу розуміють, що частина території — як на Донбасі, так і в Криму — це українські території. Я розумію, що механізми повернення цих територій відрізнятимуться, але і там, і там — найбільша цінність нашої держави — люди», — зазначив він.

Водночас глава парламенту зауважив, що для України залишається неприйнятним повернення делегації Російської Федерації до Парламентської асамблеї Ради Європи. «Також ми не розуміємо ситуації з повноваженнями нашої делегації. Я сподіваюся, що це не стане прецедентом. Ми готові до діалогу, але не готові до компромісів із сумлінням, територіальною цілісністю та гідністю людей», — наголосив він.

Дмитро Разумков запевнив Генерального секретаря у готовності України працювати на користь Європи і Ради Європи. Водночас він зазначив, що група «Балтік+» не прагне до деструктивної позиції в Раді Європи. «Ми налаштовані відстоювати ті базові принципи і цінності, які було закладено під час створення цієї організації. Тому що принципи демократії і свободи, прав людини — ключові і для Європи, і для України», — наголосив він.

Законодавчі ініціативи щодо окупованих територій обговорюватимуть з громадою

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зустрівся з Президентом Національної ради парламенту Австрії Вольфгангом Соботкою. Під час зустрічі сторони обговорили перші результати роботи Верховної Ради дев’ятого скликання та подальші кроки щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Дмитро Разумков висловив сподівання на поглиблення співпраці між парламентами держав і зазначив, що одним із напрямів спільної роботи має стати забезпечення однакових правил перед законом на національному та міжнародному рівнях.

«Сьогодні ми реально боремося з корупцією. Це негативне явище глибоко вкоренилося в усі вертикалі та рівні української держави. І швидко виправити ситуацію, на жаль, не вдасться, але перші кроки ми вже робимо. Частина із 69 законів, що були ухвалені новим парламентом за перші 50 днів роботи, спрямована саме на боротьбу з корупцією. Одним із таких рішень стало скасування депутатської недоторканності, за якою українські парламентарії ховалися від відповідальності за свої дії», — зауважив Голова Верховної Ради.

Політик також висловив позицію України щодо необхідності перемовин у нормандському форматі, після чого можна буде перейти до обговорення законопроекту про особливий статус Донбасу. «Президент є ключовою фігурою у переговорному процесі, і багато залежить від результатів нормандського формату. Але всі законодавчі ініціативи з цього питання широко обговорюватимуться і в парламенті, і в українському суспільстві», — запевнив Дмитро Разумков.

Важливо об’єднуватися не навколо країн, а навколо ідей та підходів

У межах Європейської конференції глав парламентів держав-членів Ради Європи відбулася робоча зустріч групи «Балтік+», у якій взяли участь Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Спікер Сейму Латвійської Республіки Інара Мурнієце,

Спікер Сеймасу Литовської Республіки Вікторас Пранцкєтіс та Президент Рійгікогу Естонії Хенн Пиллуаас.

Дмитро Разумков висловив подяку головам парламентів за послідовну та непорушну підтримку України у питанні територіальної цілісності та за висловлену в межах конференції позицію. «Для нас це дуже важливий сигнал, адже потрібно розуміти, що ситуація в Україні — це глобальна проблема, яка сьогодні і в майбутньому впливатиме на безпеку в світі. Тож сподіваюся, що надалі ми бачитимемо таку саму стійку позицію у дедалі більшої кількості країн», — зазначив він.

Голова Верховної Ради наголосив на важливості функціонування групи «Балтік+» в умовах, коли порушуються базові принципи, що закладалися як фундамент для створення єдиної, вільної, демократичної Європи. «Компроміси з сумлінням та мораллю, на жаль, призводять до жахливих наслідків. Тому дуже важливо, коли держави об’єднуються не навколо якоїсь країни, а навколо ідеї та підходів. Захищаючи інтереси наших країн у Раді Європи, ми захищаємо перш за все саму Раду Європи», — наголосив він.

Голови парламентів підтримали позицію щодо важливості роботи та розширення складу групи «Балтік+». Як зазначив Президент Рійгікогу Естонії, важливо, щоб якомога більше країн об’єдналося навколо спільної ідеї у момент, коли у самому серці Європи триває збройний конфлікт і гинуть люди.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.