Варто нагадати, що Закарпаття було визволено останнім з регіонів нинішньої Української держави саме 28 жовтня.

Меморіальні заходи розпочалися біля пам’ятника «Україна — визволителям» біля україно-словацького кордону. Під мелодії військового оркестру ветерани, керівники області й Ужгорода, представники Збройних Сил України, правоохоронних структур, дипломати сусідніх держав поклали квіти до підніжжя монумента. Прозвучав Державний гімн України і святковий салют.

Потім відбулося покладання квітів до пам’ятника «Добровольці Закарпаття — учасники Другої світової війни» на площі Кирила і Мефодія. Під мелодію «Степом, степом...» у виконанні духового оркестру учасники церемонії поклали до монумента корзини троянд.

Урочисті заходи завершилися на Пагорбі Слави. Церемоніал супроводжували постріли салютної групи та мелодія Державного гімну у виконанні оркестру. Священнослужителі провели поминальний молебень за загиблими.

Урочисті й пам’ятні заходи з нагоди 75-ї річниці визволення Закарпаття і України від нацистів відбулися в усіх містах і районах Закарпаття.

Василь НИТКА.

Фото прес-служби облдержадміністрації.

***

Вшанували подвиг визволителів і в інших областях, зокрема у Сєвєродонецьку на Луганщині відбулися мітинг та урочиста церемонія покладання квітів до братської могили «Меморіал Слави». В урочистостях взяли участь ветерани Другої світової, представники творчої та наукової інтелігенції, педагоги й молодь. Голова Сєвєродонецької міської ради ветеранів Сергій Дядик нагадав про головні події та битви, перегорнувши сторінки історії війни, яка назавжди викарбувалася в пам’яті багатьох поколінь. Хвилиною мовчання, яку відбив метроном, вшанували загиблих.

Під час заходів, що відбувалися в усіх містах і районних центрах області, ветеранам війни за мужність, самовідданість, багаторічну сумлінну працю були вручені почесні грамоти облдержадміністрації. Ветерани тим часом наголошували, що вистояти в поєдинку з віроломним ворогом допомогли любов до рідної землі та самопожертва.

Павло ВОРОНЦОВ.