Відколи стартувала реформа децентралізації, держава підтримує об’єднані територіальні громади фінансово. Протягом попередніх трьох років ОТГ Тернопільщини отримали з державного бюджету 347 мільйонів гривень, за які реалізували понад 500 інфраструктурних проектів. Це ремонти шкіл, доріг, будинків культури, відновлення системи освітлення, водопостачання, закупівля техніки, — повідомляють на сайті Тернопільської облдержадміністрації.

Які проекти реалізувати за державні кошти, вирішують на місцях. Цього року для ОТГ області передбачено субвенцію в розмірі понад 97 мільйонів гривень. За ці кошти об’єднані громади планують реалізувати 155 інфраструктурних проектів. Обласна державна адміністрація та Мінрегіон всебічно сприяли, щоб громади отримували гроші відповідно до календарного плану. Тому в тих ОТГ, де ефективно освоюють державні кошти, процес динамічний і вже наближається до завершення. Зокрема, це Більче-Золотецька, Борщівська, Гримайлівська, Дорогичівська, Залозецька, Копичинецька, Лопушненська, Новосільська, Підволочиська, Тернопільська та Шумська об’єднані територіальні громади.

Водночас, незважаючи на те, що кошти вже надійшли, не всі поспішають їх освоювати та використовувати за призначенням. Пришвидшитися необхідно, зокрема, Великодедеркальській, Вишнівецькій Іванівській, Колодненській, Монастириській, Настасівській, Почаївській і Скала-Подільській об’єднаним територіальним громадам.