Про це повідомив під час зустрічі з представниками Меджлісу кримськотатарського народу заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов, інформує Офіційне інтернет-представництво глави держави.

Місяць тому Київський інститут судових експертиз під час проведення експертизи отримав підтверджувальні документи щодо примусової депортації кримських татар за радянського режиму. «Президент доручив правоохоронним органам зібрати та максимально систематизувати інформацію, яка є в архівах і яку досі не було оприлюднено», — сказав А. Смирнов, наголосивши, що це перший етап оприлюднення розсекречених документів, пов’язаних з геноцидом кримськотатарського народу. Роботу з пошуку раніше засекречених документів буде продовжено в усіх архівах України. Документи також буде оприлюднено у ЗМІ.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров подякував Офісу Президента за оприлюднення документів. «Ці документи — донесення відділів НКВС СРСР. Не вперше ми отримуємо розсекречені документи з архівів України, з інших закладів.

Для нас це дуже важливо, оскільки Верховна Рада ухвалила постанову, якою визнала насильницьку депортацію кримськотатарського народу геноцидом», — зазначив Рефат Чубаров. Він повідомив, що в складі Курултаю кримськотатарського народу працює комісія з вивчення наслідків геноциду кримських татар.

Андрій Смирнов запропонував представникам Меджлісу створити спільну робочу групу за участю експертів Офісу Президента задля встановлення історичної справедливості в цьому питанні.

Фото: president.gov.ua