Під час відзначення 185-річчя КНУ імені Шевченка ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, Президент України Володимир Зеленський.
 



Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут

«Ваш університет є гордістю України... Для мене честь перебувати сьогодні у стінах вашої альма-матер, яка завжди була місцем народження і розвитку прогресивних, креативних ідей», — зізнався Президент. Він переповів коротку історію заснування закладу і нагадав, що спочатку в Київському Імператорському університеті Святого Володимира навчалися лише 62 студенти.

Володимир Зеленський згадав імена видатних випускників і викладачів закладу — Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Максима Рильського, Михайла Драгоманова, Василя Симоненка, Володимира Антоновича, Михайла Булгакова, Миколи Лисенка. Додав, що серед почесних докторів університету є Індіра Ганді, Білл Клінтон, Вацлав Гавел та Борис Патон.

Молоде покоління впише свою сторінку у славетну історію закладу.

«Саме ви завжди були драйвером змін у незалежній Україні, починаючи зі студентської Революції на граніті, яка стала фундаментом для народження Незалежності, і закінчуючи Революцією Гідності. Тому для держави життєво важливо, щоб ви бачили своє майбутнє в Україні», — наголосив Президент.

У сучасному світі талановита молодь може реалізувати себе в будь-якому куточку планети. Але спробувати побудувати сильну і успішну Україну — це цікавий і амбітний виклик, вважає Президент. І запевняє: «Нам з вами все це до снаги».
Володимир Зеленський привітав працівників КНУ з ювілеєм та вручив їм нагороди. За вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти і науки, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 185-річчя від дня заснування Київського національного університету імені Тараса Шевченка Орденом «За заслуги» I ступеня нагороджено завідувача кафедри фізичного факультету, доктора фізико-математичних наук Леоніда Булавіна. Ордени

«За заслуги» ІІ та III ступеня отримали завідувач кафедри механіко-математичного факультету доктор фізико-математичних наук Микола Перестюк та завідувач кафедри хімічного факультету, доктор хімічних наук Микола Слободяник відповідно. Орденом княгині Ольги III ступеня нагороджено Ольгу Любіцеву — завідувачку кафедри географічного факультету, доктора географічних наук. Низці викладачів присвоєно почесні звання.

«Це аванс для нас, бо попереду — велика робота», — відзначив ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Герой України, доктор філософських наук, професор, академік НАНУ та НАПН України Леонід Губерський. Колектив закладу готуватиме таких фахівців, які були б патріотами своєї країни і конкурентоспроможними на світовому ринку, пообіцяв він.

На свято зібралися й випускники університету минулих років, серед яких чимало відомих політиків. Подякував «своїм вчителям і вчителям вчителів» перший Президент незалежної України Леонід Кравчук, що вступив до навчального закладу 66 років тому.

Він побажав своїй альма-матер «бути на передових рубежах української науки». Третій Президент України Віктор Ющенко наголосив на тому, що університет завжди плекав інтелектуальну еліту нації.

Екс-голова Верховної Ради Володимир Литвин подякував за це педагогічному колективу та процитував слова видатного хірурга Миколи Пирогова: «Університет відображає сучасне суспільство, в якому він живе, більше, ніж інші установи. Якщо поглянути на університет глибше, можна впевнено визначити дух суспільства й усі громадські прагнення й дух часу... Університет є кращим барометром суспільства».

Вітання від ще одного випускника університету — Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова — зачитав керівник апарату Верховної Ради В’ячеслав Штучний і повідомив, що колектив навчального закладу нагороджений Почесною грамотою парламенту. «Непересічна значущість Університету визначається високою місією бути епіцентром інтелектуального, культурного, суспільного життя держави, — наголосив Дмитро Разумков. — Радію, що й на сьогодні наш славний Університет залишається осередком формування національної свідомості українців, культури, освіти і прогресивної думки».

Перший віце-президент Національної академії наук Антон Наумовець зачитав вітальну адресу від президента НАНУ Бориса Патона і подякував Київському національному університету за підготовку наукових кадрів для академії. Викладання і дослідницька робота у таких навчальних закладах мають бути неподільними, — наголосив він, — як і записано у Великій хартії університетів.