Про це повідомив перший заступник голови відомства Богдан Червак під час круглого столу «Мистецтво (по)за політикою: Коли держава має право на цензуру?», що відбувся в Національному музеї Тараса Шевченка. 

Під час заходу, у якому взяли участь письменник, президент Українського ПЕН Андрій Курков, художник, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк, правозахисник Олександр Бурмагін, обговорювалося питання про те, яка інформація несе загрозу інформаційній безпеці країни і які твори підлягають забороні та за яких обставин.

Богдан Червак зауважив, що Держкомтелерадіо з 2017 року здійснює заходи щодо обмеження ввезення на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту та такої, що прославляє або ж містить ознаки пропаганди країни-агресора. Він зазначив, що починаючи з 20 травня 2017 року, дати набуття чинності постанови Кабміну № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України», Держкомтелерадіо надав 3792 відмови у видачі дозволів.

Загалом заборонено ввезення понад мільйона примірників різних видань. Автор одного з них, наприклад, у передмові до твору популярного індійського філософа Ошо (Пхагван Шрі Радніш) у дусі імперського шовінізму розмірковує про генетичні особливості росіян та вищість російської духовної культури над іншими культурами.

Водночас, як повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо, надано 27 100 дозволів на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України.

Питання, чому все ще на шостому році війни українці мають своєю гривнею підтримувати російського видавця, який платить податки в бюджет країни-агресора, залишається відкритим.