Головний секретаріат патріархії Александрії і всієї Африки поширив офіційне повідомлення, у якому сповістив про визнання Патріаршого і Синодального Томосу Вселенського Патріархату про автокефалію Української православної церкви та включення імені предстоятеля ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Диптиху для поминання. Александрійський патріарх Феодор II особисто оголосив, що рішення колегіальне і є виваженим.

Як повідомляють авторитетні грецькі православні видання Orthodoxia і Romfea, Феодор II пом’янув Блаженнішого Епіфанія у день Собору Архістратига Михаїла (за новим стилем) під час літургії у храмі Архангелів у Каїрі.
Александрійський патріархат став першим серед старих патріархатів православного світу після Константинопольського, що надав Україні Томос, який почав євхаристійне спілкування з ПЦУ та почав поминати її предстоятеля.

Нагадаємо, що Александрійський патріархат є одним із чотирьох найдавніших історичних православних патріархатів і одним із найавторитетніших у православному світі, він посідає друге місце після Вселенського патріархату в Диптиху — традиційному переліку православних Церков. ПЦУ, як нещодавно створена Церква, у Диптиху посідає останнє 15-те місце.

Визнання ПЦУ Александрійським патріархатом стане потужним сигналом для усього православного світу, адже деякі Церкви раніше заявляли, що визначатимуться зі своїм ставлення до ПЦУ після того, як її визнають старі патріархати.

Митрополит Епіфаній подякував патріарху Александрійському за визнання ПЦУ. «Для наших Церков це був справжній історичний момент єднання в молитві: у той самий час я звершив божественну літургію у храмі великомученика Димитрія Солунського на Київщині у селі Бузова, за якою також молився та поминав патріарха Александрійського. Тож у цей чудовий день ми радіємо довершенню повноцінного братнього єднання між нашими помісними Церквами», — сказав він. Предстоятель також додав, що «визнання свідчить про те, що ми маємо справжню автокефалію і справжню незалежність. Вони розвіюють міфи, які дехто намагається поширювати серед наших співбратів у інших помісних Церквах, а також всередині України».

Відомий богослов, архімандрит Кирило (Говорун) на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Як і очікувалося, після створення прецеденту визнання ПЦУ Православною церквою Еллади, а також половинчастої реакції Москви, і інші Церкви підтягнулися.

Насправді процес визнання ПЦУ відбувається із турбошвидкістю. Ритм з лагом у місяці — це турборежим порівняно з десятилітніми лагами — як це було колись з іншими Церквами».

Московський патріархат заявив про припинення євхаристійного спілкування з Церквами, що визнали ПЦУ.