Двоє з колишніх високопосадовців Ради нацбезпеки президента Дональда Трампа засвідчили, що вони не бачили жодних доказів того, що уряд України втручався у вибори 2016 року, інформує Politico. Стенограми допиту колишніх чиновників Фіони Хілл та підполковника Александра Віндмана оприлюднили комітети Конгресу США.

Як зазначає видання, свідчення підривають теорію змови, яку просував особистий адвокат президента Руді Джуліані, коли намагався переконати, що українські чиновники змовилися з кампанією Клінтон та демократами, аби завдати шкоди кандидатурі Трампа. Александр Віндман заявив, що немає «фактичної підстави» для таких тверджень. «Я, чесно кажучи, не знаю жодного авторитетного підтвердження заяв про втручання України у вибори 2016 року», — цитує Віндмана Politico.

«Це вигадка, що український уряд докладав зусиль, щоб вплинути на наші вибори, так само як і твердження, що він вступив у змову з демократами», — запевнила Фіона Хілл і закликала конгресменів з огляду на наступні президентські вибори більше уваги приділяти Росії. Під час допиту Фіона також згадала двох бізнесменів, соратників Руді Джуліані — Лева Парнаса та Ігоря Фурмана, і зауважила, що «вони намагалися підірвати нашу демократію» і їм навіть вдалося звільнити одного з американських послів, маючи на увазі Марі Йованович.

Натомість видання The New York Times повідомило, що бізнесмен Лев Парнас незадовго до інавгурації Володимира Зеленського попереджав офіційний Київ, що адміністрація Трампа заморозить військову допомогу Україні, якщо не буде оголошено про розслідування проти Джо Байдена та його сина Хантера. І що про це він має намір розповісти, коли свідчитиме в Конгресі.

Тим часом президент Дональд Трамп заявив журналістам, що найближчим часом оприлюднить розшифровку його другої розмови, «яка є дуже важливою», з Володимиром Зеленським. І додав, що це може статися найближчого вівторка.