Під час перебування на Рівненщині з дводенним візитом представники сеймику Вармінського-Мазурського воєводства Польщі на чолі з віце-маршалком воєводства, депутатом сеймику Мироном Сичем та керівники області обговорили напрями майбутньої співпраці регіонів у галузях охорони здоров’я, освіти, культури тощо.

Серед них — можливість у наступному році дітям із Рівненщини під час канікул відвідати мальовничий і цікавий регіон Вармії та Мазур, де проживає найбільша в Польщі спільнота українців. «Нині ми хочемо, щоб до вас приїхали діти тих, хто віддав своє життя за Україну, обороняючи східні кордони. А в перспективі добре було б відродити практику, коли польські діти, які мають українське коріння, приїздили до нас, а наші школярі могли пізнавати польську культуру на вашій землі», — запропонував голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук.

Мирон Сич повідомив, що саме нині вони працюють над бюджетом наступного року — тож є можливість передбачити відповідні видатки, подякував обласній раді за багаторічну співпрацю. Зокрема, відзначив успішне співробітництво фахівців Рівненської обласної клінічної лікарні з медзакладами міста Ольштин (адміністративний центр Вармінсько-Мазурського воєводства). Вже наступного тижня планується черговий візит рівненських лікарів до воєводства.

На зустрічі керівників Рівненщини з польськими депутатами було запропоновано вивчити можливість відкриття авіарейсу з Рівного до Ольштина вже з 2020 року. Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль розповів польським колегам про потенціал міжнародного аеропорту «Рівне»:

«Знаю, що у вашій країні найбільше студентів з України, Норвегії, США. І якщо до Норвегії з окремих аеропортів Польщі літають по шість рейсів на день, то авіасполучення з Україною сьогодні на доволі низькому рівні. А у нас є великий запит на польоти з Рівного до Польщі — від фахівців ІТ-галузі до тисяч українських студентів, які навчаються у вашій країні». Він також додав, що нині задля співпраці з рівненським аеропортом проводяться переговори з трьома авіакомпаніями: лоукостерами — угорським Wizz Air та ірландським Ryanair, а також польськими авіалініями LOT.

Зі свого боку присутній на зустрічі віце-маршалок Вармінсько-Мазурського воєводства, українець за походженням, Мирон Сич зазначив, що авіарейс Рівне — Ольштин є цілком реальним, якщо вдасться залучити дешевого авіаперевізника. Тим паче що до Львова з польського Ольштина авіасполучення вже є.

Польські гості в рамках візиту на Рівненщину відвідали Острозький обласний ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою імені Костянтина Острозького, що є комунальним закладом Рівненської обласної ради. Поляки були приємно вражені навчальною та спортивною базою ліцею.

На території Вармінсько-Мазурського воєводства немає таких навчальних закладів, лише спеціалізовані класи. Тож гостям із Польщі було цікаво побачити, як там навчаються юнаки, котрі вирішили пов’язати своє життя з військовою справою.

Як розповів начальник ліцею Ігор Приступа, сьогодні у них здобувають знання 136 вихованців. Навчання триває два роки, після чого більшість випускників вступають до спеціалізованих вишів України. А після отримання дипломів про вищу освіту йдуть працювати до силових структур.

Члени делегації побували у навчальних класах, оглянули територію та спортивну базу ліцею. Але особливе враження на них справив новий мультимедійний тир. Його облаштували коштом обласного бюджету та відкрили в жовтні цього року.