День писемності та мови на Прикарпатті почали відзначати ще 8 листопада участю у всеукраїнському диктанті. Приміром, у Прикарпатському національному університеті його писали представники влади, наукових кіл, письменницької та журналістської спільнот. Долучилися студенти та школярі.

Насиченою була й субота, 9 листопада. Відбувалися тематичні заходи в бібліотеках, селах і містах. В івано-франківській галереї «Арт-на-Мур» відбувся VI форум «Сторінками української книги». На його відкриття прибув голова обласної ради Олександр Сич, який ще п’ять років тому, коли був на посаді віце-прем’єр-міністра, виступив одним із ініціаторів такого вшанування Дня української писемності та мови. Був і очільник облдержадміністрації Денис Шмигаль, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю ОДА Володимир Джигіта, керівник обласної письменницької спільноти Світлана Бреславська та митці краю.

Спочатку представники тернопільського видавництва «Підручники й посібники» організували свято дитячої книги. На ньому свою повість «Килим-літак майстра Буркуна» презентував письменник Роман Росіцький. Під час дискусії з юними читачами автор наголосив, що кожен із них може долучитися до збереження нашої мови. Наприклад, записувати почуті від рідних цікаві слова, адже це — справжні скарби.

Опісля представив свій черговий доробок франківський письменник Василь Добрянський, відомий під псевдонімом Борис Крамер. Цьогоріч на XIX Міжнародному літературному конкурсі «Коронація слова» митець здобув першу премію в номінації «Романи» за твір «Зламані сходи».

Потім письменниці Марія Микицей, Ірина Пушкарук, Ольга Деркачова та Світлана Бреславська (на знімку зліва направо) презентували проект видавництва «Дискурсус» «У прозі — тільки дівчата». Представила власну збірку поезій «Рибниця» Іванна Стеф’юк. Святкові заходи завершилися нагородженням переможців мистецького конкурсу «З точки зору осені».

Фото надано Світланою Бреславською.