На фото: І. Мазур та посол України в Польщі А. Дещиця (праворуч).

У неділю, 10 листопада, відділ Окружної прокуратури в місті Холм звільнив затриманого напередодні (9 листопада) польськими прикордонниками, у зв’язку з внесенням до бази розшуку Інтерполу, співробітника секретаріату Уповноваженого з прав людини України Ігоря Мазура.

Ігор Мазур подякував усім, хто активно виступив на його захист і добивався звільнення з-під арешту, а також за те, що святкуватиме День Незалежності Польщі в колі друзів, а не за ґратами. Він із розумінням поставився до дій співробітників Польської прикордонної служби, яка лише виконувала свою роботу з дотриманням прийнятих у Євросоюзі вимог, та заявив, що вірить у те, що «все буде добре, та в польський суд». 

І. Мазур їхав до Варшави на запрошення колишньої віце-спікерки Сейму Беати Мазурек для участі в конференції, присвяченій спільним діям Польщі та України зі стримування російської агресії. Його затримали 9 листопада на ППП Ягодин-Дорогуськ. 

Посольство у Варшаві та Генконсульство в Любліні одразу розпочало активну роботу зі з’ясування ситуації та надання йому відповідної юридично-дипломатичної підтримки. Прикметно, що, крім них та громадських активістів, до справи підключився український політикум. Не залишились осторонь також чільні польські політики та урядовці. 

Віце-маршалок Сейму Малгожата Госєвська заявила: «Відважний громадянський активіст і ветеран війни на Донбасі, Грузії та Чечні став жертвою дій східних сусідів. Його ім’я було внесено російськими службами до реєстру затримань Інтерполу. Це – наочний приклад використання Кремлем інститутів міжнародного права для політичної помсти… Польща зробила те, що мусила зробити. Вона затримала особу, яка фігурує в реєстрі. Але – для з’ясування ситуації. Ми вже багато чого знаємо. І я запевняю вас, що дорога до Росії не є відкритою». М. Госєвська назвала це затримання «виключно технічним виконанням міжнародних угод і зобов’язань» та закликала до «спокою і розсудливості». 

Зі свого боку міністр закордонних справ РП Яцек Чапутовіч заспокоїв, що «рішення про затримання приймалось прикордонною службою, котра не має інформації про те, яку посаду обіймає людина, внесена до списку Інтерполу». Глава польського зовнішньополітичного відомства запевнив, що польські консульські органи з’ясують з українською стороною причини внесення Росією до списку Інтерполу І. Мазура, заявивши при цьому, що «трапляється, що сторони угоди про Інтерпол зловживають можливістю внесення до списку». При цьому він висловив переконання, що «питання буде вивчено, проаналізовано, а відповідні рішення відповідними польськими органами буде прийнято згідно з нормами міжнародного права».

Судове засідання у справі обрання І. Мазуру запобіжного заходу мало відбутися 10 листопада, але польська прокуратура відпустила його на поруки Генерального консула України в Любліні Василя Павлюка з приписом, поки триватиме судовий процес щодо його екстрадиції Росії, перебувати на території Люблінського воєводства. Цей крок В. Павлюк назвав українською і польською перемогою та запевнив, що представники консульства супроводжуватимуть Ігоря в ході всіх судових процедур, висловивши сподівання, «що все закінчиться щасливо». Коли саме відбудеться перше судове засідання у справі екстрадиції І. Мазура Росії чи повернення в Україну – не відомо: польська прокуратура має отримати від РФ матеріали, які б підтверджували факт розшуку його каналами Інтерполу за підозрою в участі у бойових діях у Чечні.

«Таке враження, що різні міжнародні структури останнім часом починають занадто суворо підходити до українців, ми бачимо справу Віталія Марківа (і як вона закінчилася в Італії), бачимо, що Рада Європи приймає російську делегацію і що Інтерпол, який раніше не ставив нас (тих, хто на Кавказі висвітлював ті злочини, які робила російська армія у 90-х роках, як в Грузії, так і в Чечні) у чорний список», – наголосив І. Мазур під час прес-конференції у Генконсульстві України в Любліні, де він перебуватиме аж до моменту ухвалення судового рішення. При цьому він попередив, що, окрім нього, в розшук Інтерполом можуть бути включені також інші громадяни України, нагадавши, що за тією «справою», по якій затримали його, проходять, зокрема, Арсеній Яценюк, брати Тягнибоки, Дмитро Ярош та ще п’ять хлопців, а раніше проходили Микола Карпюк і Станіслав Клих, які ніколи не були в Чечні, але це не було важливе для російського «правосуддя». Про те, що справа штучно препарувалась людьми, які неадекватно оцінювали роки народження та стан здоров’я «бойовиків», свідчать факти, що по цій справі деякий час проходив незрячий Юрій Шухевич виключно через його приналежність до керівництва УНА-УНСО, а також голова виконкому УНА-УНСО Ярослав Лагнюк, якому на час війни в Чечні було 3,5 року, а йому інкримінувалась «участь в бойових діях та те, що закатував десятьох росіян», – навів приклади І. Мазур. 

МВС України «радить тим українським громадянам, в тому числі ветеранам війни з РФ, які відчувають ризик бути затриманими в третіх країнах за псевдозвинуваченнями для подальшої видачі в Мордор, ретельно і уважно ставитися до планування закордонних поїздок і поширення інформації про них». Директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко наголосив, що МВС готове надавати необхідні роз’яснення.

Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у зв’язку з фактом затримання І. Мазура МВС України негайно звернувся до Генерального секретаріату Інтерполу щодо «чергової спроби Російської Федерації неправомірно використати канали та інструменти Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань громадян України».

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк як співголова Парламентської Асамблеї України та Польщі надіслала 10 листопада два листи віце-маршалкам Сейму Республіки Польша – Ришарду Терлецькому та Малгожаті Госєвській. В листі до Р. Терлецького, зокрема, просить «всю польську владу дуже уважно поставитися до долі нашого співвітчизника, не піддавшись на маніпуляції з боку Російської Федерації, яка чинить агресію не лише щодо України та українських громадян, але й всієї Європи, а відтак і щодо Республіки Польща». О. Кондратюк висловила сподівання, що польська судова гілка влади швидко та неупереджено прийме справедливе рішення, яке дозволить Ігореві Мазуру знову опинитись на свободі».

Тим часом заступник директора департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич запевнив, що стратегія захисту І. Мазура опрацьована: «Консули мають досвід захисту прав українців у таких справах, які завершувались звільненням наших співвітчизників».

Фото зі сторінки А. Дещиці у Фейсбуці.