Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб спільно з представницькою групою Офісу Президента розробили законопроект «Про соціальний і правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України».

«Це не кінцевий нормативно-правовий акт, а перший крок до публічного обговорення норм закону. Нині перед нами стоїть завдання об’єднати зусилля, щоб законопроект було якнайшвидше винесено в залу Верховної Ради для обговорення. Представники Офісу Президента навіть пропонуватимуть главі держави надати йому статус невідкладного», — про це вчора під час презентації документа повідомила очільниця міністерства Оксана Коляда.

За її словами, законопроектом чітко визначено три категорії осіб: військовополонені, цивільні заручники унаслідок агресії та особи, позбавлені свободи з політичних мотивів. Водночас розробники документа наголошують, що такий поділ не ставить за мету розмежування людей, навпаки сприяє універсальності: вся передбачена державна допомога поширюватиметься на будь-які випадки позбавлення свободи внаслідок агресії проти України. Це стосуватиметься також осіб, що потрапили в полон після 20 лютого 2014 року та були звільнені до прийняття закону. А таких в Україні нині налічується понад три тисячі.

Водночас представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Андрій Мамалига зазначив, що кінцевий варіант документа повинен мати чіткіші критерії щодо суб’єктів: «Закон має бути прописано так, щоб у майбутньому всі громадяни, які з тих чи інших причин також уважають себе потерпілими від дій країни-агресора або терористів, могли звернутися до відповідного органу. А його члени зобов’язані будуть прийняти дуже важливе рішення: задовольнити заяву чи ні», — пояснив він.

Згідно з пунктами розробленого законопроекту державна допомога українським полоненим та їхнім родинам буде багатовекторною. Зокрема, передбачена матеріальна підтримка: щорічні грошові виплати на час позбавлення свободи, одноразова грошова допомога після звільнення та відшкодування витрат на правову й безплатну вторинну правову допомогу. Подбають також і про реабілітацію людей після звільнення.

Право встановлювати факт належності до осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, відповідно до законопроекту належатиме Міжвідомчій комісії. Для обліку та ефективної обробки інформації про полонених буде запроваджено спеціальний реєстр — електронну базу даних.

Як зазначила Оксана Коляда, в державному бюджеті на наступний рік уже закладено кошти на реалізацію програми соціальної підтримки для українських полонених та їхніх сімей.