НАК «Нафтогаз України» домоглася арешту рахунків емітента єврооблігацій «Газпрому» в японських єнах, що фактично забороняє GazAsia Capital S. A. здійснювати платежі на користь російського монополіста. Про це йдеться у повідомленні на сторінці у Фейсбуці української компанії. У «Нафтогаз України» також зазначили, що «Газпрому» дедалі дорожче обходиться невиконання рішень Стокгольмського арбітражу.

Навіть враховуючи величезні запаси газу, без зовнішніх запозичень російський монополіст не може виконувати власні інвестиційні програми. «Якщо «Газпром» ще деякий час ігноруватиме рішення міжнародного арбітражу, гратиме в нерозуміння і не помічатиме арештів своїх активів, то єдиною його надією залишаться державні дотації», — сказано в повідомленні.

У компанії нагадали, що зараз «Газпром» заборгував «Нафтогазу» майже три мільярди доларів й ще понад 12 мільярдів доларів вимагаємо в новому арбітражі. В низці іноземних юрисдикцій ведеться судова робота щодо визнання і примусового виконання рішень арбітражу.