Про борги і збитки вкотре заявляють в АТ «Хмельницькгаз». Нині сума збитків наближається до півмільярдної позначки. Тож повідомлення урядовців про те, що в країні накопичена достатня кількість блакитного палива для проходження зимового сезону, мало впливає на реальну ситуацію.

Серйозні фінансові труднощі не дають змоги говорити про готовність до зими і на інших підприємствах.

НАК «Нафтогаз» не хоче ділитися своїми мільярдами

Майже половина збитків, яка накопичилися в АТ «Хмельницькгаз», виникла протягом першого півріччя. За цей час товариство недоотримало 214 мільйонів гривень, а загальна сума збитків сягає 480 мільйонів. Як вважають на підприємстві, це сталося через неправильне формування тарифів. Отримані за кожний кубометр газу 6,43 гривні розподіляються так, що понад вісімдесят відсотків, а це 5,39 гривні, йде у НАК «Нафтогаз України». І лише 71 копійка залишається для «Хмельницькгазу». Унаслідок такого перекосу НАК отримує мільярдні прибутки, а на місцях підприємство та його працівники страждають від безгрошів’я.

У більшості співробітників «Хмельницькгазу» зарплата не перевищує чотирьох-п’яти тисяч гривень. Такі низькі заробітки призводять до масових звільнень. Тільки з початку року з роботи розрахувалися майже дві з половиною сотні фахівців.

Це, як і низка інших чинників, впливає не тільки на початок опалювального сезону, а й узагалі на безпечну і надійну роботу газової системи області, до якої входить понад 400 тисяч побутових споживачів та майже 17,7 тисячі газових мереж, котрі постійно потребують догляду, а в багатьох випадках капітальних ремонтів та заміни. Але на все це, а тим паче на закупівлю нового обладнання, в АТ не вистачає коштів.

Єдиний вихід із цієї ситуації, який бачать у «Хмельницькгазі», — це зміна схеми формування тарифів, коли на місцях залишалася б більша частка від отриманих коштів. Для споживачів такий перерозподіл не несе жодних ризиків, адже загальна сума залишиться тією само. Натомість місцева компанія зможе отримати більший фінансовий ресурс, а відтак забезпечуватиме надійну роботу підприємства. З такими пропозиціями обласні компанії вже не раз зверталися до НАК «Нафтогаз України», але остання не поспішає ділитися з ними своїми надприбутками.

На допомогу приходить міська влада

Щоб не допустити критичної ситуації з опаленням в обласному центрі, на виручку газівникам та теплопостачальним підприємствам змушена приходити міська влада. З початку року на їх підтримку вже було виділено майже півмільярда гривень. І це не остаточна сума, фінансові вливання продовжуватимуться і надалі.

Водночас і комунальники, і влада закликають споживачів не ускладнювати ситуацію неплатежами за отримані послуги. За даними обласного управління статистики, на початок осені заборгованість населення зі сплати за постачання природного газу становила понад 378 мільйонів гривень. За спожите тепло і гарячу воду не заплатили майже 133 мільйони, ще 94 мільйони — за використану електроенергію.

Тільки в обласному центрі борг хмельничан перед ТОВ «Хмельницькгаз збут» сягнув 89 мільйонів гривень. Перекривати ці суми із міського бюджету ніхто не збирається. Тож може скластися ситуація, коли нарікати за холодні батареї не буде на кого, окрім самого себе.

А тепер можуть перекрити ще й воду

Про серйозні проблеми  кажуть і в КП «Хмельницькводоканал» через заборгованість за спожиті енергоносії. Як там пояснюють, вона виникла через невідповідність тарифів за водопостачання ціні на електроенергію. Унаслідок підприємство заборгувало за електроенергію майже десять мільйонів гривень. Вплинула на це й не-своєчасна сплата споживачами за отримані послуги. Сьогодні хмельничани заборгували водоканалу майже 28 мільйонів гривень.

— З липня щотижня отримуємо від енергопостачальної компанії листи про можливе відключення електроенергії. А без неї зупиняться каналізаційні та водопровідні насосні станції. Проте ми робимо все можливе, щоб не допустити цього, намагаємося реструктуризувати свій борг, сплачуємо його частинами, — розповів керівник міськводоканалу Віталій Кавун.

І знову підставити своє плече готова Хмельницька міська рада, виділивши для чотирьох найбільших комунальних підприємств обласного центру мільйонні суми.

Але далеко не кожен місцевий бюджет може дозволити собі такі витрати. Тож чи буде в домівках тепло під час опалювального сезону, значною мірою залежатиме від того, чи вдасться комунальникам здолати борги і збитки, котрі заважають їхній роботі.