Міський голова Вінниці Сергій Моргунов представив проект на Міжнародній конференції ЮНІСЕФ, що відбулася в Афінах. Захід приурочено до 30-ї річниці Конвенції ООН з прав дитини.

— Територіальна громада не може вважатися дружньою до дітей та молоді, якщо дорослі вирішуватимуть, що саме потрібно молодому поколінню, — зазначив Сергій Моргунов. — Чого найбільше потребують діти чи молоді люди, про це знають вони самі краще за дорослих.

Щоб залучити підлітків і молодь до участі у житті громади, міськрада схвалила ініціативу, що має назву «Бюджет шкільних проектів». Це окремий конкурс у рамках проекту «Бюджет громадських ініціатив». Він став одним з кроків реалізації міської програми «Вінниця — місто, дружнє до дітей».

За словами міського голови, до прийняття такого рішення спонукав той факт, що учні шкіл і раніше брали участь у написанні проектів на міський конкурс «Бюджет громадських ініціатив». Тепер у них є своя платформа і свій бюджет на реалізацію кращих пропозицій.

— Нас приємно вразила активність, з якою школярі взялися до внесення ініціатив у поліпшення життя громади, — зазначив Сергій Моргунов. — Насамперед вони висловлюють пропозиції щодо змін у своїх навчальних закладах. У зв’язку з цим міськрада прийняла рішення збільшити удвічі фінансування проекту «Бюджет шкільних ініціатив».

— Щодо співпраці з органами місцевого самоврядування, то вже у цьому році молодь зможе долучитися до керівництва містом, — каже Сергій Моргунов. — У День місцевого самоврядування відчинимо для активних представників нового покоління двері кабінетів міського голови, його заступників, керівників департаментів. Дамо можливість молоді виявити себе у незвичній ролі керівника міста.

Під час конференції у столиці Греції Сергій Моргунов взяв участь у телемості зі школярами та керівниками міст з Білорусі, Киргизстану, Греції.

Рік тому Вінницька міськрада підписала Меморандум про співпрацю з представництвом Дитячого фонду ООН в Україні, зокрема, у рамках проекту ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді». Згодом місто отримало статус громади-кандидата. У рамках меморандуму реалізується низка заходів. Один з них — «Бюджет шкільних проектів» — відзначений премією «Child Friendly Cities Inspire Awards» як краща практика залучення дітей та молоді до вирішення місцевих питань територіальної громади.