«30 років тому завершилось правління комуністичного режиму і Чехословаччина почала свій шлях до Свободи та Демократії. Цього року ми відзначаємо 30 років з дня мирних масових протестів у Празі, Братиславі та інших містах колишньої Чехословаччини. Світ знає ці події як «Оксамитову революцію»» — так Посольство Чеської Республіки в Україні на сторінці в Фейсбуці анонсувало низку заходів, присвячених подіям 1989 року в Чехословаччині, які вчора відбулися у Києві.

Зокрема, в Київському національному університеті імені Т. Шевченка пройшов круглий стіл під назвою «30 років Свободи: різними шляхами до єдиної мети». Українські, чеські та словацькі історики обговорювали опозиційний рух на території УРСР та ЧССР у 60—80-х роках ХХ ст., співпрацю між українською, польською та чехословацькою опозиціями, подолання наслідків тоталітаризму в політиці національної пам’яті тощо.

Також на Хрещатику, біля Київської міської державної адміністрації, було відкрито фотовиставку, присвячену найдраматичнішим подіям революції. Завершилася програма публічною дискусією в інформативно-виставковому центрі Музея Майдану, де учасники обговорили, зокрема, український, чеський та словацький сценарії революцій кінця 1980-х, уроки та наслідки тих подій.

Організатори заходів у Києві до 30-річчя «Оксамитової революції» — посольства Чеської Республіки та Словацької Республіки в Україні, Український інститут національної пам’яті, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Майдану та Київська міська державна адміністрація.