Однак удруге призначати на посаду прем’єра Майю Санду соціалісти не хочуть. Про це вчора заявила голова парламенту Республіки Молдова Зінаїда Гречана після консультацій із президентом Ігорем Додоном, передає молдовське агентство Newsmaker.

Новина про те, що через п’ять місяців після того, як соціалісти й представники блоку ACUM об’єдналися, щоб відсторонити від влади Демократичну партію, а головне — її лідера Володимира Плахотнюка, якого в країні обвинувачують у причетності до корупційних схем, колишні соратники посварилися.

Соціалісти ініціювали вотум недовіри уряду, після того як він узяв на себе відповідальність за поправки до закону «Про прокуратуру», що змінюють процедуру призначення генпрокурора й дають право прем’єру обрати кандидатури в генпрокурори й подавати їх до Вищої ради прокурорів.

Після того як 12 листопада парламент проголосував за відставку уряду Санду, вона заявила, що за таке рішення соціалістам і демократам доведеться відповідати перед громадянами. Майя Санду обвинуватила соціалістів у тому, що вони хочуть знищити всі успіхи, досягнуті після усунення від влади Володимира Плахотнюка.

На це вже відреагували демократи. Екс-прем’єр Павел Філіп зіронізував: «Плахотнюк у вашій голові, і я радив би вам його звідти витягти. Він не буде винуватий у ваших провалах».

Однак демократи навряд чи зможу отримати дивіденди з нинішньої ситуації. Президент Ігор Додон однозначно попередив, що коаліції між соціалістами й демократами бути не може. Швидше соціалісти погодяться знову об’єднатися з ACUM, але на інших умовах, якщо уряд не очолюватиме, як сказала Зінаїда Гречана, «пані, котра спровокувала цю політичну кризу». Тільки от представники блоку ACUM за підсумками зустрічі з президентом заявили, що можуть висунути на посаду прем’єра тільки Майю Санду, й інші варіанти не розглядають, повідомляє Newsmaker. У блоці також відзначили, що налагодили ефективний діалог із ПСРМ, але «дестабілізуючим фактором» завжди ставав Додон.

Що очікує Молдову — формування міноритарного уряду чи розпуск парламенту, коли верстався номер, зрозуміло не було.

Деякі молдовські експерти вважають, що нинішню політичну кризу вже можна вважатися стартом виборчої кампанії, але не парламентської, а президентської, адже в наступному році в країні знову обиратимуть главу держави.