Понад вісімсот розсекречених архівних справ про репресованих політв’язнів із Кіровоградської області Служба безпеки України передала видавничому агентству «Книга Пам’яті України».

Документи стосуються жителів регіону, які зазнали репресій за часів радянської влади. Як повідомив працівник обласного агентства «Книга Пам’яті України» Борис Шевченко, справи ввійдуть до однієї із наступних книг серії «Реабілітовані історією. Кіровоградська область».

За інформацією прес-групи УСБУ в області, це короткі біографічні дані уродженців та мешканців регіону, які зазнали репресій у 1917—1991 роках. Більшість становлять антирадянські агітатори, які «сіяли ворожнечу» у трудових колективах чи серед бійців Червоної Армії, розповсюджуючи антирадянські листівки або розповідаючи контрреволюційні анекдоти. Серед них дружини засуджених контрреволюціонерів, які, нібито знаючи про злочинну діяльність своїх чоловіків, не повідомили про це органи влади.

Зокрема, навіть за очевидну вже на той час правду про Голодомор уродженець села Мощене Гайворонського району у 1940-му був засуджений за ст. 58-10 КК РРФСР до трьох років виправно-трудового табору.

Ці дані ввійдуть до наступних томів науково-історичного видання та будуть у вільному доступі на сайті Головної редакції колегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією», набагато спростять пошукову роботу дослідників і родичів реабілітованих осіб.

За інформацією ОДА, сьомий том «Реабілітовані історією. Кіровоградська область» вийде цього року накладом 500 примірників у рамках обласної програми розвитку книговидання та книгорозповсюдження на 2016—2020 рр. Книга присвячена трагічній сторінці в історії українського селянства — розкуркуленню. Видання, робота над яким тривала кілька років, підготовлене до друку співробітниками Кіровоградського обласного відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України».

Фото з офіційного сайту ОДА.