Перед початком слухань голова комітету Адам Шиф нагадав, що 2014 року Росія вторглася в країну — союзницю Сполучених Штатів і відтоді в боротьбі «проти потужних російських сил» загинуло 14 тисяч українців. «Питання, яке розглядається в цьому розслідуванні щодо імпічменту, чи президент Трамп намагався використати вразливість союзника і запросити Україну втрутитися у наші вибори? Чи Трамп намагався зробити передумовою офіційних дій, таких як зустріч у Білому домі чи військова допомога, готовність України відкрити два політичні розслідування, які допоможуть його виборчій кампанії?», — сказав Адам Шиф.

Першого дня конгресмени заслухали свідчення тимчасового повіреного в справах США в Україні Вільяма Тейлора та заступника помічника американського держсекретаря у справах Європи і Євразії Джорджа Кента. ВВС зауважила, що обидва дипломати намагалися викладати факти таким чином, аби в американців не залишилося негативного враження про Україну. Окрім того, обидва наголошували на важливості підтримки України з боку США не лише задля безпеки України, а й задля нацбезпеки США. Саме тому Вільям Тейлор заявив, що затримувати військову допомогу Україні та прив’язувати її до розслідування стосовно політичного опонента Трампа на президентських виборах було «божевіллям», інформує «Голос Америки».

Американських конгресменів цікавили питання, пов’язані не тільки з можливим тиском на владу України, а й з можливим впливом України на президентські вибори в США 2016 року. Відповідаючи на запитання, Джордж Кент заявив, що «немає фактичного підтвердження» того, що Україна втручалася у ці вибори. А на запитання: «Хто втручався у президентські вибори 2016 року?» Кент відповів: «Я думаю, що цілком зрозуміло, що втручання Росії було в основі втручання».

Попри це «Трамп був ображений на українців». Таке відчуття склалося у Вільяма Тейлора. Він розповів, що люди з оточення Трампа намагалися примусити Володимир Зеленського виступити з публічною заявою про початок розслідування проти компанії Burisma, до ради директорів якої входив Хантер Байден, син Джо Байдена. За словами дипломата, під час його служби у Києві посол США при ЄС Гордон Сонленд намагався примусити офіційний Київ до таких дій, інакше справа з військовою допомогою для України «зайде в глухий кут». При цьому дипломат заявив, що Володимир Зеленський не хотів втручатися в американські вибори і починати розслідування проти сина Байдена. Вільям Тейлор знову розповів про участь особистого адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані, який був причетним до «нерегулярного» каналу просування політики Вашингтона в Україні, цілі якого «суперечили завданням багаторічної американської політики».