Ювілейну річницю Оксамитової революції, що сколихнула колишню Чехословацьку Федеративну Республіку тридцять років тому, відзначили на Закарпатті відкриттям фотовиставки в Науковій бібліотеці Ужгородського національного університету. 

Подібну експозицію тут проводять удруге. Нинішня налічує понад 60 робіт.

На офіційному відкритті йшлося насамперед про те, що Оксамитова революція у 1989 році почалася з найбільшої студентської демонстрації і привела до падіння тоталітарного комуністичного режиму, який уже починав реформуватися. Та все-таки допікав волелюбним чехам і словакам відсутністю вільного ринку та дефіцитом багатьох товарів щоденного вжитку. А згодом колишня ЧССР, а тоді вже ЧСФР мирно розпалася, і утворилися дві окремі держави - Чехія і Словаччина, котрі зараз справді процвітають, як і колись, між двома Світовими війнами.

Організували захід Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта у співпраці з Генеральним консулом Чеської Республіки у м. Львові Павлом Пешеком.

Із вітальним словом до гостей виставки і звернулися ці два високопоставлені дипломати.

- Представлені тут фотографії зроблені переважно спонтанно самими учасниками акцій протесту, - сказав Мірослав Мойжіта. - Дивлячись на них, розумієш, що сталося щось безпрецедентне. Зміна влади, врешті, відбулася мирно, парламентським шляхом і увійшла в історію під назвою «Оксамитова революція». З представлених тут світлин видно, що серця людей того часу в обох частинах держави билися однаково інтенсивно і прагнули одного й того ж - свободи. Радий, що нині маємо можливість відзначити ці пам’ятні події в демократичній Україні, дорогому для нас Закарпатті.

Поділився з присутніми спогадами про події революції й Павел Пешек, який 30 років тому був студентом і безпосередньо брав участь у протестах. А завершив свої спогади жестом Вацлава Гавела та його словами: «Любов і правда мають долати брехню та ненависть».

Директорка Наукової бібліотеки УжНУ Марія Медведь подякувала закордонним гостям, зокрема за те, що місцем для проведення такої фотовиставки вже не вперше обирають саме студентську книгозбірню, адже студенти були рушійною силою і в подіях «Оксамитової революції». Наголосила також, що з тими чехословацькими подіями можна провести чимало паралелей і в історії України кількох останніх десятиліть.

Участь у відкритті експозиції взяли також Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайла, заступник міського голови Ігор Фартушок, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна, почесний консул Словацької Республіки в Україні Олег Адамчук, науковці, митці, викладачі УжНУ, студенти, гості з-за кордону.

Відомий словацький музикант Мартін Гусовський виконав тематичні композиції.

Перед цим експозиція побувала в університетській бібліотеці Чернівців, згодом її покажуть у Львові та Луцьку.

Ужгород.



















На знімках: під час відкриття виставки в Ужгороді.

Фото надане прес-службою ОДА.