На знімку: Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук на Новояворівській ТЕЦ.

Фото прес-служби ОДА.

«Ми приїхали сюди, щоб зрозуміти реальну ситуацію», — заявив Олексій Гончарук на зустрічі з трудовим колективом Новояворівської ТЕЦ. — Проблему я бачу в тому, що цими ТЕЦ управляє приватна структура, яка дивним чином себе поводить і стосовно якої, на мою особисту думку, має бути порушена кримінальна справа».

Керівник уряду наголосив, що нині вивчають рішення державного підприємства АРМА передати ТЕЦ сумнівному управителю. Очевидно, що будуть прийняті кадрові рішення.

Проблемні ТЕЦ будуть передані державній компанії НАК «Нафтогаз України», яка вже взялася до роботи. Це тимчасове рішення, яке дасть змогу максимально швидко розв’язати проблему.

У Новояворівську тепло дадуть до кінця тижня. У Новому Роздолі ситуація гірша, бо там проблеми з комунікаціями, які не готові до зими.

Нині головне — виплатити людям зарплату, покрити заборгованість, щоб вони вийшли на роботу. Приватна компанія має нести відповідальність за заборгованість. Буде зібрана необхідна інформація і в законному порядку цим діям дадуть належну оцінку.

Кабінет Міністрів України видав розпорядження і надав можливість АРМА застосувати спрощену процедуру відбору управителя заарештованими активами ТЕЦ.

«На мою думку, очільник Львівської облдержадміністрації зробив усе можливе, щоб виправити ситуацію. Проблема була у виборі управителя активами. Це питання буде вирішено протягом кількох днів», — наголосив Прем’єр-міністр, після чого поїхав у Новий Розділ. Там глава уряду заспокоїв трудовий колектив ТЕЦ, що у нового управителя точно не буде проблем з виплатами. «Нафтогаз» завтра-післязавтра почне укладати договори з працівниками. А попередній управитель ТЕЦ — «Гарант Енерго М» має нести кримінальну відповідальність.

Разом з главою уряду на проблемних ТЕЦ побував голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв та народний депутат України Тарас Батенко.

Через надзвичайну ситуацію АРМА у спрощеному варіанті підпише угоду з дочірньою компанією «Нафтогаз України» на управління ТЕЦ у Новому Роздолі та Новояворівську. Допомогу містам також нададуть теплові підприємства Львова.