Однак окупаційна влада заявила, що таких рекомендацій не отримувала.

Свого часу арбітражний суд Центрального округу Калуги відхилив касаційну скаргу Кримської єпархії Православної церкви України у Криму на виселення із Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі. Представники релігійної громади ПЦУ намагалися оскаржити рішення окупаційного так звоного міністерства майнових і земельних відносин Криму про розірвання договору оренди приміщення колишнього Будинку офіцерів. Центральну частину триповерхової будівлі повоєнного часу у центрі міста та її ліве крило передали у 1995 році у тимчасове користування громаді УПЦ Київського патріархату, яка перейшла до ПЦУ. У 2002 році Кримською єпархією УПЦ КП та Фондом майна Автономної республіки Крим було підписано договір, за яким православній громаді приміщення передавалося на 50 років за символічною ставкою 1 гривня на рік. Соціологічне дослідження Центру Разумкова, проведене 2008 року, засвідчило, що 11 відсотків мешканців Криму були вірянами УПЦ КП.

Намагання знищити українську церкву на півострові розпочалися одразу після його анексії РФ. Попри обіцянки окупаційної влади не чинити тиск на релігійну громаду її наполегливо виселяють з собору, аргументуючи рішення, зокрема, «заборгованістю» за оренду у розмірі 13,68 рубля.

У лютому 2019 року влада висунула вимогу звільнити будівлю, пояснивши це закінченням терміну дії договору з Кримською єпархією УПЦ КП. У середині червня у соборі без узгодження з єпархією розпочалися ремонтні роботи, під час яких частину церковного майна пошкодили і викинули на смітник. 28 червня підконтрольний Росії арбітражний суд Криму зобов’язав передати приміщення собору в користування російського мінмайна Криму. 24 вересня в управлінні російського міністерства юстиції Криму втретє відмовили в реєстрації української православної парафії на півострові.