Так, під час відбірного матчу чемпіонату Європи-2020 проти команди Англії, який проходив 14 жовтня в Софії, група болгарських ультрас викрикувала образи на адресу деяких футболістів суперника, кидала на поле банани, демонструвала нацистські вітання, а дехто насмілився навіть демонструвати в руках футболки з логотипом УЄФА, але саморобним текстом — «Немає поваги». В УЄФА вважають, що це прямий виклик кампанії по боротьбі з расизмом у спорті, яку вона веде під гаслом «Ні расизму».

Після расистського скандалу все керівництво БФС подало у відставку, добровільно залишив свою посаду і старший тренер національної збірної Красимир Баликов. Також і всіх винних у расистських вигуках поліція після матчу з Англією розшукала і покарала за законом. Багатьом ультрас заборонено відвідувати всі стадіони країни. Крім цього, БФС почав і самостійну кампанію по боротьбі з проявами расизму. На замовлення тимчасового керівництва федерації футболу було випущено спеціальну партію шарфів, які носять уболівальники на футбольні матчі. Їх назвали «шарфами поваги», бо вони мають демонструвати любов до гри і гравців, незважаючи на колір їхньої шкіри.

«Традиційно футбольні шарфи показують приналежність до певного клубу. А цей «шарф поваги» з кольорами болгарського прапора покликаний демонструвати любов до гри і гравців усіх справжніх болгарських уболівальників. Його послання універсальне — у футболі немає місця для будь-якої дискримінації», — пояснив свою позицію Болгарський футбольний союз.

У четвер перед товариським матчем зі збірною Парагваю (його болгарська команда програла з рахунком 0:1) відбулася презентація «шарфів поваги». З ними перед уболівальниками з’явилися капітан збірної Болгарії і півзахисник «Ростова» Івелін Попов, нападник Божидар Краєв, який зараз виступає за датський клуб «Мідт’юлланн» і півзахисник болгарської команди «Лудогорец» Марселиньо. Останній за походженням — бразилець, але отримав громадянство Болгарії і тепер захищає її кольори. У фотосесії, присвяченій презентації «шарфів поваги», взяли участь також воротар національної жіночої команди Вікторія Дімова, футболісти збірних юнацьких команд і працівники Національної футбольної бази «Бояна», де до міжнародних матчів готуються всі збірні Болгарії.

Як повідомив БФС, доходи від продажу «шарфів поваги» підуть на боротьбу з дискримінацією не тільки у футболі, а й у будь-якому виді спорту.