У Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книжки провідного наукового співробітника цього закладу, кандидата історичних наук Богдана Зека «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014—2018 рр.): історичний нарис».

Рота патрульної служби поліції особливого призначення «Світязь» була сформована на Волині із добровольців у червні 2014 року. Підрозділ мав забезпечувати охорону громадського порядку і виконувати завдання особливого характеру. Після курсу підготовки рота «Світязь» у серпні 2014-го вирушила у зону АТО. Підрозділ брав участь у боях за Іловайськ, виходив звідти так званим зеленим коридором. «Світязь» тоді втратив шістьох бійців.

У боях на дебальцівському напрямку у січні 2015 року рота опинилась в оточенні у Вуглегірську й три дні тримала оборону. У найгарячіший момент бою бійцям «Світязя» довелося викликати вогонь на себе. Бійці підрозділу вийшли з оточення цілими та неушкодженими, мало того, здійснивши 15-кілометровий марш тилами противника і завдаючи йому втрат, вивели з собою побратимів із ЗСУ.

Завдання було виконане на відмінно. Це відзначив тоді й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, нагороджуючи бійців «Світязя». Командир підрозділу капітан Олександр Фацевич (на знімку) отримав звання майора міліції, а також іменну вогнепальну зброю. Згодом він був відзначений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Нині полковник Олександр Фацевич — заступник голови Національної поліції України.

Книжка науковця з Луцька Богдана Зека про звитяги бійців роти «Світязь» — це своєрідна пам’ятка про загиблих її бійців, а також данина шани тим поліцейським, які й нині несуть нелегку службу в зоні ООС.

Фото  із соціальних мереж.