На гербах Сватівського і Троїцького районів зображено один і той самий символ — соняшник. Це головна культура цих сільськогосподарських територій, отож цілком логічно, що потужні підприємства з переробки насіння соняшнику розташовані саме тут.

Загалом, враховуючи кліматичні особливості краю, сільгоспвиробники області зорієнтовані на збільшення посівних площ під цю культуру. Щороку Луганщина збирає до 800 тисяч тонн соняшнику — і для його переробки має кілька великих підприємств та десь з півсотні маленьких заводів та цехів. Зокрема, «Сватівська олія» у Сватовому та «Агро Кепітал Груп ЛТД» у Троїцькому районі разом щороку виробляють 100 тисяч тонн олії. Причому їхня дезодорована продукція практично вся експортується. Скажімо, ТОВ «Сватівська олія» успішно пройшло перевірку Центру досліджень і сертифікації халяль «Альраїд» на відповідність продукції підприємства ісламським канонічним нормам. Сертифікати якості міжнародного зразка і найсучасніші стандарти має також і ТОВ «Агро Кепітал Груп ЛТД». Воно є одним з лідерів Луганщини з виробництва сирої соняшникової олії. Виробнича потужність становить 500 т/добу. Завод включає в себе сучасні олійнопресовий, олійноекстракційний цехи та цех грануляції, оснащені новітнім обладнанням. У випуску та зберіганні високоякісної продукції задіяно майже 150 осіб.

За підрахунками фахівців, споживання олії на Луганщині щороку становить понад 24 літри на людину. На внутрішній ринок здебільшого працює підприємство «Слобожанське» зі Сватового. Його продукція — дезодорована, очищена олія представлена в торговельній мережі області. Однак населення сільської місцевості переважно полюбляє неочищений продукт, який виробляють місцеві невеличкі цехи. Загалом в області є перевиробництво олії, отже, цілком природно, що продукція вивозиться за межі регіону. Щоправда, зробити це не просто через відсутність транспортного сполучення та дорогої логістики. Скажімо, через окупацію проросійськими військами частини Луганщини Троїцький район позбавлений залізничного маршруту, а до того ще має жахливі розбиті дороги. Найвідчутніші витрати сільгоспвиробників — саме на логістиці. За їхніми словами, різниця у ціні на продукцію порівняно з іншими областями сягає тисячі гривень на тонні. І це стосується і зернових, і олійних культур.

Крім того, в окремих випадках аграрії не можуть знайти порозуміння з місцевою владою. Наприклад, агрокомпанія «Агро Кепітал Груп ЛТД» просить дати в оренду ділянку для облаштування автостоянки біля заводу. Коли йде валовий збір соняшнику, машини утворюють велику чергу, і вулицями селища важко пересуватися. Влада Троїцька ділянку під оренду не дає, а населення тим часом скористалося ситуацією — влаштувало на цьому місці несанкціоноване звалище побутових відходів. Загалом несприятлива у цьому разі ситуація змушує агрокомпанію почати будівництво свого підприємства у Сумській області. Тепер доводиться гадати: покине «Агро Кепітал Груп ЛТД» Луганщину чи залишиться?