У Бахмуті, що на Донеччині, відбулася презентація результатів співпраці обласної та місцевої влади з програмою «Північна ініціатива гуманітарної підтримки та енергоефективності (Україна)». На презентації були присутні перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз, Бахмутський міський голова Олексій Рева, учасники спільної делегації Посольства Королівства Норвегії в Україні та Представництва Північної екологічної корпорації (НЕФКО) в Україні.

Учасники заходу оглянули утеплене приміщення загальноосвітньої школи № 10, відвідали «Територію смаколиків», а потім обговорили перспективи співпраці та її результати.

За словами першого заступника голови ОДА Ігоря Мороза (на знімку), проект з термомодернізації ЗОШ № 10 — це не єдиний проект, втілений у життя завдяки міжнародним донорам силами міської та обласної влади.

«Термомодернізацію школи № 10 у Бахмуті здійснено за новітніми технологіями щодо енергозбереження та використання спецматеріалів, — сказав Ігор Мороз. — Уже завершено чотири проекти завдяки НЕФКО — з реконструкції закладів охорони здоров’я, освіти та модернізації вуличного освітлення. Ще на чотирьох об’єктах роботи перебувають на стадії виконання. Загальна сума проектів, які на сьогодні фінансуються, становить понад 
5 млн євро».

Ігор Мороз подякував за плідну співпрацю та підкреслив, що впровадження цих проектів позитивно позначається на житті мешканців громад, де вони безпосередньо втілюються.

Присутні на презентації наголошували: агресія РФ, що триває шостий рік, призвела до внутрішньої гуманітарної кризи на території Донецької області. І впродовж цих років Королівство Норвегія входить у число найактивніших країн-донорів у рамках міжнародних програм щодо реконструкції та втілення енергозберігальних технологій на об’єктах інфраструктури.

Як зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестад, пріоритетний напрямок зараз — енергетика. Це насамперед важливо для нашого клімату та довкілля, а також для енергетичної незалежності України.

Як подяку за донорську допомогу в рамках проектів Північної екологічно-фінансової корпорації НЕФКО школярі вручили гостям пам’ятні подарунки.

Фото прес-служби Донецької ОДА.