Вела засідання в. о. директора департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Галина Руснак.

Участь у роботі засідання взяли: голова облради Михайло Рівіс, голова облдерж-адміністрації Ігор Бондаренко та його перший заступник Олексій Гетманенко, депутати облради Денис Ман та Андрій Вишняк, експерти, науковці, представники громадськості. Мета — презентація цих двох важливих документів.

Керівництво області акцентувало увагу на ключових принципах, на які опирається стратегія розвитку країни загалом та Закарпаття зокрема. Михайло Рівіс відзначив високий рівень результативності робочої групи, до складу якої увійшли 84 особи із числа представників виконавчої влади та місцевого самоврядування, державних установ, депутати різних рівнів, досвідчені підприємці, знані експерти та науковці, котрі провели низку засідань.

«Сьогодні перед нами — об’ємний документ із ґрунтовним аналізом усіх його складових, з урахуванням затвердженої урядової методики та пропозицій бізнесу, науковців, експертів, керівників органів місцевого самоврядування, з високою якістю описів технічних завдань, сильних і слабких сторін області та стратегічним баченням перспектив. За цим документом Закарпаття житиме впродовж наступних років і вийде на якісно новий рівень розвитку. Депутати вноситимуть зміни в подані пропозиції.

Відрадно, що чітко відображено питання доріг, інфраструктури, підприємництва, інновацій, екології, поводження з твердими побутовими відходами, розвитку самоврядних територій із характеристиками переваг, викликів і ризиків для досягнення європейського рівня і якості життя на теренах нашого краю», — цитує М. Рівіса (на знімку) виконавчий апарат облради.

Очільник краю додав, що Закарпаття — регіон з унікальними туристичними можливостями, з високим економічним, управлінським та інтелектуальним потенціалом, що приваблює закордонних партнерів, співробітництво з якими стає дедалі повнокровнішим. Європейське українсько-угорське об’єднання територіального співробітництва «Тиса» — активний конкурсант у програмах міжнародної технічної допомоги із залученням коштів ЄС під час підготовки Стратегії управління відходами у Закарпатській області.

Доречно додати, що «Тиса» стало переможцем великого проекту, відомого як ZeroWaste («Нуль відходів»), що передбачає будівництво полігона твердих побутових відходів і сміттєсортувального заводу в селі Яноші Берегівського району. Отже, є можливість використати інструменти партнерства та досвід Євросоюзу для розбудови Закарпатської області, що тільки посилюватиме її Регіональну стратегію.

На завершення М. Рівіс відзначив велику працю над документом депутата 
облради Дениса Мана, взаємодію всіх учасників, а таких було понад 280, і чітку координацію цього процесу з боку обласної влади.

Денис Ман презентував проект Регіональної стратегії та план заходів з її реалізації, який учасники засідання активно обговорювали.

Найслушніші пропозиції буде внесено до остаточного варіанта документа.

Фото надано виконавчим апаратом облради.