Сполучені Штати та Європейський Союз відреагували на політичну кризу, що виникла у Грузії після того, як 14 листопада парламент відхилив конституційні поправки стосовно переходу до пропорційної виборчої системи з нульовим виборчим бар’єром, і закликали уряд, політичні партії та громадянське суспільство до «спокійного і шанобливого діалогу».

Делегація ЄС у Грузії і посольство США «визнають глибоке розчарування широкого сегмента грузинського суспільства через провал парламентом змін до конституції», йдеться у спільній заяві дипломатів, оприлюдненій 17 листопада, повідомляє «Радіо Свобода».

У неділю, за різними підрахунками, від 5 до 20 тисяч протестувальників вийшли в центр Тбілісі, вимагаючи дострокових виборів. Опозиційні сили нагадали, що правляча партія «Грузинська мрія» під тиском протестів, які відбулися в країні влітку, пообіцяла відмовитися від виборів до парламенту за змішаною системою і вже наступні вибори, заплановані на 2020 рік, провести за пропорційною системою. Тож протестувальники заявили, що вимагають відставки чинної влади та зміни керівництва Центрвиборчкому. Під час мітингу голова «Альянсу патріотів» Давид Тархан-Моураві заявив, що недільна акція мала попереджувальний характер.

Натомість лідер парламентської більшості Георгій Вольський обвинуватив опозицію в намірі створити в країні політичну кризу. «Люди, які вийшли сьогодні на площу перед парламентом, — це аж ніяк не вся Грузія. Незрівнянно більше людей не поділяють закликів лідерів опозиції і підтримують правлячу партію «Грузинська мрія», — заявив він, повідомляє DW.

Частина протестувальників провела ніч на території парламенту Грузії. Учасники акції заявили, що блокуватимуть роботу парламенту, поки їхні вимоги стосовно зміни виборчого законодавства не буде виконано.